Onderzoek: helft iPhone-bezitters heeft toestel van vier jaar of ouder
Nederlanders doen lang met iPhones

Onderzoek: helft iPhone-bezitters heeft toestel van vier jaar of ouder

05-05-2022 12:24 Laatste update: 12:24

De helft van alle Nederlanders met een iPhone gebruikt een model van vier jaar of ouder. Momenteel is de iPhone 11 in ons land het meest gebruikte iPhone-model: 16 procent van de Nederlandse iPhone-bezitters heeft deze versie.

Dat meldt Telecompaper op basis van een onderzoek onder 1800 Nederlanders.

Op dit moment gebruikt 8 procent van alle Nederlanders een nieuwe iPhone 13, die afgelopen najaar op de markt kwam in vier uitvoeringen. Een even grote groep Nederlanders gebruikt nog altijd de iPhone 8 uit 2017, die onder de iPhone-modellen van minstens vier jaar oud het vaakst in gebruik is. 

Jongeren hebben vaker recente iPhone

Nederlandse jongeren (18 tot 24 jaar) gebruiken vaker een recent iPhone-model, blijkt uit het onderzoek. Zo is het aandeel van de iPhone 13 onder jongeren twee keer zo groot als onder alle Nederlandse iPhone-bezitters.

Jongeren kiezen volgens Telecompaper meestal voor de 'normale' versie van de iPhone. "De nieuwste iPhone Pro en Pro Max-modellen zijn voor jongeren meestal te duur." Jongeren die deze Pro- en Pro Max-versies wel hebben, bezitten vaak oudere modellen, die ze kochten nadat de toestellen in prijs waren gedaald of als tweedehands exemplaar.

'Apple heeft weinig last van fragmentatie'

Van alle iPhones in Nederland kan 94 procent de nieuwste versie van iOS draaien. "Apple heeft dus nauwelijks last van fragmentatie in zijn iOS-besturingssysteem", stelt Telecompaper. Fragmentatie betekent dat smartphones werken met oudere softwareversies die niet meer worden ondersteund door sommige apps. Appontwikkelaars bepalen zelf tot welke versie ze hun app ondersteunen.

Vergeleken met fabrikanten van Android-telefoons blijft Apple langer oudere toestellen ondersteunen. Zo werkt de iPhone 6S uit 2015 ook nog met de nieuwste versie iOS 15.

Review iPhone 13: