Chinese overheid wil helemaal af van buitenlandse computers
50 miljoen pc's vervangen

Chinese overheid wil helemaal af van buitenlandse computers

06-05-2022 09:20 Laatste update: 10:50

Alle computers van Chinese overheden en staatsbedrijven moeten binnen twee jaar van Chinese makelij zijn. Dat betekent dat alleen al de centrale overheid 50 miljoen computers moet vervangen.

Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen van de Chinese regering. Het nieuwe beleid kan grote gevolgen hebben voor grote Amerikaanse fabrikanten als HP en Dell. Die zijn na het Chinese Lenovo de grootste verkopers van pc's in China. Veel van de computers van HP en Dell worden overigens in China in elkaar gezet.

Ook Chinese software moet voortaan de voorkeur krijgen boven de software van bijvoorbeeld Microsoft en Adobe. De Chinese overheid wil dat Windows wordt vervangen door op Linux gebaseerde besturingssystemen. Het beleid zou later ook moeten gaan gelden voor provinciale overheden, die eveneens twee jaar de tijd krijgen om de overgang te maken.

Minder technologie importeren

De richtlijn is onderdeel van het beleid dat China al langer voert om geïmporteerde technologie te vervangen door lokale alternatieven. Dat betekent dat ook chips, telefoons en netwerkapparatuur in China moeten worden geproduceerd. 

Chips

De nieuwe regels zouden nog alleen gelden voor pc-merken en software, niet op de gebruikte componenten in de computers, zoals chips. Lenovo is bijvoorbeeld voor zijn pc's nog altijd afhankelijk van Amerikaanse chips.

Beijing probeert westerse technologie steeds meer buiten de deur te houden. Veel westerse sociale media worden ook al jaren geblokkeerd in China. Vorig jaar besloot Microsoft nog om te stoppen met LinkedIn in China, doordat het te veel last had van de strenge regels rond internetcensuur. LinkedIn was tot dan toe een van de weinige westerse sociale media die nog niet door Beijing in de ban was gedaan.