Check je biljet

Met deze app van De Nederlandsche Bank check je of een bankbiljet echt is

© De Nederlandsche Bank

de nederlandsche bank dnb vals geld biljetten app
6 mei 2022 om 13:52
Laatste update: 6 mei 2022 om 13:52

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een smartphone-app uitgebracht waarmee eurobiljetten op echtheid zijn te controleren.

De nieuwe Check je biljet-app werkt via de camera van zowel iPhones als Android-telefoons, meldt DNB. Gebruikers leggen een eurobiljet op tafel, houden hun telefoon er boven en de beelden worden vergeleken met de database van DNB. "De app wordt getraind met valse eurobiljetten en wordt regelmatig bijgewerkt", aldus de bank.

Vooral 50 eurobiljet populair

Volgens DNB werden er vorig jaar 26.100 valse eurobiljetten aangetroffen. Daarmee is de kans klein dat je vals geld in handen krijgt, maar de kans bestaat dus wel. Het vaakst voorkomende valse biljet is het 50-eurobiljet, al neemt het aantal valse biljetten de afgelopen jaren wel af.

Eurobiljetten zijn al voorzien van allerlei controlemiddelen, die met de ‘voel, kijk, kantel-methode’ gecontroleerd kunnen worden. Maar er zijn ook kenmerken waar juist bepaalde valse biljetten aan herkend kunnen worden: de app heeft daar oog voor.

Contant geld raakt uit de mode

De app en de ‘voel, kijk, kantel-methode’ moeten elkaar aanvullen. Het kan volgens DNB namelijk gebeuren dat een echt biljet toch niet door de scan van de app komt, bijvoorbeeld omdat het brief te gekreukeld is. Wie vals geld aantreft, moet dat inleveren bij DNB. Alsnog uitgeven van vals geld is strafbaar.

Er wordt steeds minder contant betaald in Nederland. In 2015 werd contant betalen al ingehaald door pin. Eind vorig jaar werd 20 procent van de aankopen contant gedaan: 49 procent van de betalingen gebeurt contactloos met de pinpas, nog eens 14 procent contactloos via de smartphone.

Check je biljet is gratis te downloaden voor iOS en voor Android.

Luister ook de Bright Podcast