'Overname Twitter door Musk mag pas in 2025 doorgaan'
Nieuwe rechtszaak

'Overname Twitter door Musk mag pas in 2025 doorgaan'

07-05-2022 04:59 Laatste update: 05:36

De geplande overname van Twitter door Tesla-topman Elon Musk zou pas over drie jaar doorgang kunnen vinden. Dat zegt een Amerikaans pensioenfonds dat een rechtszaak heeft aangespannen.

Omdat Musk nadat hij een eerste belang in Twitter had gekocht al met andere grote aandeelhouders zoals Twitter-oprichter Jack Dorsey en de investeringsbank Morgan Stanley een deal zou hebben gesloten, zou hij een zogeheten 'belanghebbend aandeelhouder' zijn.

Volgens een wet in de Amerikaanse staat Delaware moet de overname daardoor met drie jaar worden uitgesteld, of de overname moet steun krijgen van minstens tweederde van de stemgerechtigde aandeelhouders die onafhankelijk waren van Musk. Morgan Stanley bezit 8,8 procent van de Twitter-aandelen, Dorsey heeft 2,4 procent. Twitter is vanwege belastingredenen in Delaware gevestigd.

Het Orlando Police Pension Fund vraagt de rechter om te bepalen dat Musk inderdaad onder de regel valt. Juridisch expert Charles Elson zegt tegen Bloomberg dat de zaak waarschijnlijk geen groot obstakel voor Musk zal vormen. "Aantonen dat iemand een belanghebbend aandeelhouder was, is meestal erg lastig. Dat is tot nu toe in maar weinig zaken gelukt."

44 miljard dollar

De rijkste man op aarde heeft 44 miljard dollar over voor Twitter. De directie van Twitter is met dat bod akkoord gegaan, maar de aandeelhouders moeten nog instemmen. Musk heeft gezegd dat hij het bedrijf na de overname van de beurs wil halen.

Een groep investeerders heeft meer dan 7 miljard dollar ingebracht om de overname door Musk mogelijk te maken, zo werd donderdag bekend. Het gaat onder andere om Oracle, miljardair Larry Ellison, durfkapitaalbedrijf Sequoia Capital en cryptobeurs Binance.