Boodschap op smart-tv's

Russische tv's tonen anti-oorlogberichten op nationale feestdag

9 mei om 16:34
Laatste update: 9 mei om 17:13

Russische gebruikers van smart-tv's kregen vandaag tijdens een nationale feestdag anti-oorlogsboodschappen te zien. De berichten stonden op de plek van de zendernamen of in de beschrijvingen van tv-kanalen.

"Het bloed van duizenden Oekraïners en honderden van hun vermoorde kinderen kleeft aan jullie handen. De tv en de autoriteiten liegen. Nee tegen oorlog", was er onder meer te lezen op de smart-tv's. Dat meldden gebruikers van sociale netwerken en meerdere nieuwssites.

Rusland viert vandaag de dag waarop de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog nazi-Duitsland versloeg. Tijdens deze nationale feestdag worden grote parades gehouden en tv-kanalen zenden toespraken van politieke leiders uit. Sommige Russische kijkers naar kabel- en satellietzenders kregen echter de anti-oorlogsberichten te zien.

Het zou vooral gaan om smart-tv's, wat kan duiden op een hack. Hoeveel tv's werden getroffen, is niet duidelijk. De actie is momenteel nog niet opgeëist.

Protestactie tv-journaliste

Anti-oorlogsberichten op Russische staatsmedia zijn zeldzaam. In maart onderbrak de Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova een live-uitzending van een staatszender. Ze schreeuwde 'stop de oorlog' en hield achter de nieuwslezeres een bord met daarop 'Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor' omhoog. Ze werd opgepakt en 14 uur lang verhoord, waarna ze een boete van omgerekend 260 euro kreeg en weer op vrije voeten kwam. Ze riskeert ook vijftien jaar celstraf voor het 'verspreiden van valse informatie'.

Ook is het sinds de Russische invasie van Oekraïne een paar keer voorgekomen dat tv-zenders en nieuwsites werden gehackt, waarna ze boodschappen tegen de oorlog lieten zien.

'Russische YouTube' platgelegd

Het Russische YouTube-alternatief RuTube kampt al de hele dag met grote technische problemen nadat zijn servers waren platgelegd door hackers. De videodienst is momenteel niet beschikbaar. De homepage toont een melding waarin staat dat 'de site wordt aangevallen', maar dat de situatie 'onder controle' zou zijn. 

Luister ook de Bright Podcast: