Nederlandse IT'er van Megaupload voorkomt uitlevering aan de VS

Links Bram van der Kolk

Zaak rond Megaupload

Nederlandse IT'er van Megaupload voorkomt uitlevering aan de VS

10-05-2022 09:43 Laatste update: 09:43

De Nederlandse IT'er Bram van der Kolk heeft in de zaak rond Megaupload een schikking getroffen, waardoor hij in Nieuw-Zeeland wordt aangeklaagd. Daarmee is een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten van de baan. Megaupload-collega Kim Dotcom weigert te schikken.

Megaupload-medewerkers Bram van der Kolk en Mathias Ortmann hebben een deal gesloten met Nieuw-Zeeland en de VS. Ze kunnen daardoor in Nieuw-Zeeland terechtstaan op verdenking van auteursrechtinbreuken via de internetdienst. In ruil daarvoor laten de VS hun uitleveringsverzoek vallen. 

"Nieuw-Zeeland is nu ons thuis en we willen hier blijven. De aanhoudende onzekerheid in verband met de uitleveringszaak heeft een zware tol geëist van ons leven en het is tijd om verder te gaan", zeggen Van der Kolk en Ortmann in een verklaring. "Zodra deze aanklachten door de Nieuw-Zeelandse rechtbanken zijn gehoord, zullen de VS hun uitleveringsprocedure tegen ons intrekken."

De zaak tegen Megaupload, waarmee gebruikers bestanden van onder andere films, tv-programma's en games konden up- en downloaden, speelt al zo'n tien jaar. Eind vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat de Megaupload-medewerkers in aanmerking kwamen voor uitlevering aan de VS.

Binnenkort voor de rechter

"Hoewel dit betekent dat we niet zullen worden uitgeleverd, ligt er nog een proces voor ons, aangezien we in Nieuw-Zeeland worden aangeklaagd. Aangezien deze zaak voor de rechtbank is, zullen we geen verder commentaar geven", aldus Van der Kolk en Ortmann. Volgens de Nieuw-Zeelandse krant The Herald moeten de twee later deze maand voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Kim Dotcom geeft niet op

Medeoprichter van Megaupload, Kim Dotcom, zegt geen schikking te treffen en zich te blijven verzetten tegen de aanklachten. De 48-jarige ex-hacker uit Duitsland loopt daardoor het risico om binnenkort uitgeleverd te worden aan de VS.  

Dotcom schrijft op Twitter dat hij het 'onrecht' dat hem is aangedaan niet accepteert, hoewel hij begrip heeft voor het besluit van zijn twee oud-collega's. "Als ik naar de gevangenis moet voor wat Megaupload-gebruikers op onze site hebben gedaan, dan zitten veel ceo's van grote techbedrijven in hetzelfde schuitje met mij." Volgens de internetondernemer deed Megaupload weinig anders dan andere grote platforms waar gebruikers zelf kunnen uploaden.

Dotcom en Mega

Kim Dotcom werd wereldwijd beroemd door de Megaupload-zaak en vanwege zijn extravagante manier van leven. Over hem zijn meerdere documentaires gemaakt.

Het bedrijf Mega bestaat nog steeds en levert cloudopslagdiensten aan particulieren en bedrijven. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf heeft 255 miljoen geregistreerde gebruikers.