© Electronic Arts

Voetbalgame FIFA wordt EA Sports FC na mislukte onderhandelingen
Games

Voetbalgame FIFA wordt EA Sports FC na mislukte onderhandelingen

10-05-2022 17:55 Laatste update: 18:05

Voetbalgame FIFA heet straks niet meer FIFA, maar EA Sports FC. De naamsverandering gaat halverwege volgend jaar in.

Electronic Arts kondigde vandaag aan dat de reeks, die al sinds 1993 onder de naam FIFA wordt uitgegeven, zónder FIFA doorgaat. De internationale voetbalbond kon het niet met de gamemaker eens worden over de rechten voor zowel de naam, als de World Cup en andere, door FIFA georganiseerde voetbalevenmenten.

Er zou al maanden worden onderhandeld over de voorwaarden van de licentie, bericht The New York Times. De huidige deal liep in eerste instantie tot de World Cup deze zomer maar wordt nu verlengd tot aan het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in de zomer van 2023.

FIFA wilde meer geld

Maar FIFA wilde significant meer geld dan EA tot nog toe betaalde voor de rechten. Nu betaalt het gamebedrijf 150 miljoen dollar (142 miljoen euro) per jaar om de naam te mogen dragen, FIFA wilde het dubbele.

Verder wilde FIFA meer gaan doen met 'digitale producten', aldus de Times. Het idee dat FIFA met andere gamemakers in zee zou gaan, schoot EA klaarblijkelijk in het verkeerde keelgat.

Lucratieve game

FIFA is een van de meest lucratieve titels van Electronic Arts. Het bedrijf verdient jaarlijks meer dan 1.6 miljard dollar aan de Ultimate Team-modus van de game alleen al. 
Het ziet er niet naar uit dat het nieuwe EA Sports FC veel zal verschillen van FIFA 22. Veel van de voetbalbonden die met EA samenwerken, blijven dat gewoon doen.

"We kijken uit naar onze blijvende samenwerking met EA SPORTS FC", zegt marketingdirecteur Guy-Laurent Epstein van UEFA in het persbericht van EA. Ook Nike, de Premier League, LaLiga, de Bundesliga en de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL lieten hun steun aan Electronic Arts optekenen in het persbericht. 

Hoe zit het met de gamingproducten van IKEA?