Geen permanent verbod meer

Musk: 'Ik zou Twitterverbod Trump opheffen'

10 mei 2022 om 18:49
Laatste update: 11 mei 2022 om 05:08

Elon Musk zou het tweetverbod van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opheffen als hij Twitter in handen krijgt. Hij noemt het idee van een permanent Twitterverbod 'sowieso dom en moreel slecht'.

Musk deed de uitspraken tijdens een interview op een conventie van zakenkrant Financial Times. Hij zegt dat hij het niet eens is met de beslissing van Twitter om Trump in 2021 de toegang tot het platform te ontzeggen.

Het tweetverbod volgde op de bestorming van het Amerikaanse Capitool, zetel van de volksvertegenwoordiging, in januari van dat jaar. Trump zou zijn aanhangers via zijn Twitteraccount hebben opgehitst om in te breken in het gebouw. Sommigen van zijn aanhangers hadden het op Democratische volksvertegenwoordigers of op vicepresident Mike Pence voorzien.

Twitter legde de inmiddels voormalige president een verbod op, en werd daarin gevolgd door veel andere sociale mediaplatformen zoals Facebook. Nu heeft Trump zijn eigen sociale medium, Truth Social, dat tot nog toe niet bijzonder populair lijkt.

'Verbod was domme fout'

Musk noemt het verbod een domme fout. Hij zou met de voormalige Twitter-ceo Jack Dorsey hebben gesproken. "We zijn het er over eens dat er geen permanente Twitterverboden moeten worden uitgedeeld, behalve aan bot-accounts en andere accounts waar geen echt mens achter zit."

Hij wijst erop dat Donald Trump zich nog gewoon kan uitspreken - hij doet dat alleen ergens anders. Dat zou volgens Musk er voor zorgen dat de woorden van Trump juist versterkt worden bij rechtse gebruikers, die Truth Social volgen.

"Permanente Twitterverboden zorgen er alleen maar voor dat mensen hun vertrouwen in Twitter verliezen", zei hij. Hij gaf echter ook aan dat dat op dit moment alleen maar zijn mening is. "Twitter is nog niet van mij."
 

Overname Twitter nog niet rond

Musks bod van 44 miljard dollar (41 miljard euro) op Twitter werd enkele weken geleden geaccepteerd door het bestuur van het bedrijf. Sindsdien is hij druk bezig om de benodigde financiering rond te krijgen, maar of dat gaat lukken, is nog niet volledig zeker.

Donald Trump heeft geen zin om terug naar Twitter te gaan, zegt hij zelf. Net voordat zijn account werd verwijderd, had hij zo'n 88,7 miljoen volgers op het platform.

Wat wil Elon Musk met de overname van Twitter?