CDA: steek Europees geld in gratis internet voor minima
Internet

CDA: steek Europees geld in gratis internet voor minima

11-05-2022 06:16 Laatste update: 06:20

Het CDA wil dat een deel van het geld uit het Europese herstelfonds wordt gebruikt om mensen met een laag inkomen gratis internet te geven. De partij vreest dat de verschillen tussen bevolkingsgroepen groter worden door de digitalisering van de samenleving.

CDA-kamerlid Inge van Dijk opperde dit in een debat over de Europese miljarden en de Nederlandse plannen hiervoor. Ze wijst op de Verenigde Staten, waar de regering een groot programma is gestart voor goedkoper internet voor lagere inkomens. Van Dijk noemt toegang tot het internet een 'belangrijke basisvoorziening om mensen mee te laten doen'.

Ze vraagt minister Sigrid Kaag van Financiën zich hard te maken in Europa voor gratis internet voor mensen met een kleine portemonnee. Maar op vragen van PvdA'er Henk Nijboer zei Van Dijk dat ze ook zou willen dat Nederland zo'n voorstel in zijn eigen plannen opneemt.

Het CDA vreest dat de Nederlandse plannen op het gebied van digitalisering 'zonder dat we de basis op orde hebben' de verschillen niet kleiner maakt, maar juist vergroot. Zowel Ziggo als KPN maakten onlangs nieuwe prijsverhogingen van internetabonnementen bekend.

Arme Amerikanen krijgen gratis internet

Het voorbeeld van Amerika waar het CDA naar verwijst is het plan om tientallen miljoenen Amerikanen met lagere inkomens te voorzien van gratis of veel goedkoper internet. President Joe Biden kondigde deze week aan dat twintig grote internetproviders hieraan zullen meewerken. In totaal komen zo'n 48 miljoen Amerikaanse huishoudens in aanmerking voor het programma. Bijna 12 miljoen huishoudens hebben zich er al voor ingeschreven.

Wordt internet goedkoper dankzij glasvezel?