© Google

Google komt met 'immersieve' updates voor Maps en Search

Visualisatie van immersive maps

Google I/O

Google komt met 'immersieve' updates voor Maps en Search

11-05-2022 18:23 Laatste update: 20:30

Google gaat de komende tijd zijn zoek- en kaartfuncties flink onder handen nemen. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om te zoeken naar winkels in de buurt die een product verkopen waar je net een foto van hebt gemaakt.

Google is al een tijdje bezig met 'multisearch', een zoekmodus waarbij je op basis van een foto een verdere zoekopdracht kan invoeren. Maak je een foto van een blauwe beker, dan kan je met de foto plus het woord 'rood' bijvoorbeeld zoeken naar rode versies van dezelfde beker.

'Multisearch nearby' voegt hier binnenkort de mogelijkheid aan toe om bij winkels en restaurants in de buurt te zoeken, zo maakte Google vanavond bekend op zijn evenement I/O. Geef je Google een foto van een bepaald gerecht met de opdracht 'near me', dan gaat de zoekmachine op zoek naar een restaurant in de buurt die dat gerecht verkoopt.

Kaart waar je in kan kruipen

Google Maps krijgt een nieuwe 'immersive view' dankzij computer vision en kunstmatige intelligentie. Zet je deze modus aan, dan kan je 3D-modellen van bepaalde steden bekijken en simuleren hoe deze gebieden er op andere tijden van de dag of met ander weer uit zullen zien. 

Het wordt zo mogelijk om te zien hoe druk bepaalde plekken zijn. Vervolgens kan je op straatniveau restaurants ontdekken, van binnen bekijken, en er informatie over opvragen. Bij de start later dit jaar werkt 'immersive view' alleen in Los Angeles, Londen, New York, San Francisco en Tokio, maar vermoedelijk hoopt Google deze feature ook op andere plaatsen in te zetten.

Inheemse talen vertalen

Naast Maps en Search krijgt ook Google Translate een flinke update. Het vertaalprogramma kan 24 nieuwe talen herkennen, waaronder voor het eerst een drietal talen van inheemse Amerikanen. Dit soort talen waren altijd lastig voor vertaalsoftware, omdat er maar weinig voorbeelden zijn van vertaalde frases uit inheemse talen waar de onderliggende intelligentie op getraind kan worden. 

Google kondigde vorig jaar al aan dat het gebruik gaat maken van een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie, die op basis van een frase kan gissen wat die ongeveer betekent - zonder te trainen op een eerdere vertaling. Deels dankzij deze 'zero-shot' technologie zijn de inheemse Amerikaanse talen Quechua, Guarani en Aymara nu toegevoegd aan Translate.  

Onderzoek met huidtinten

Ten slotte zal Google meer gebruik gaan maken van de Monk Skin Tone Scale om zijn software te testen. Deze schaal is de afgelopen tien jaar ontworpen om een meer natuurlijk overzicht te bieden van menselijke huidtinten. De schaal werd ontwikkeld door onderzoeker Dr. Ellis Monk in samenwerking met Google, maar is vanaf nu door iedereen te gebruiken.

Een dergelijke schaal is van belang omdat nieuwe technologie soms niet alle mensen kan herkennen. Zo reageert een handdroger met software die alleen op lichte huid is getraind misschien niet op iemand met een donkerdere huidskleur. Bedrijven als Google werken al langere tijd aan een oplossing voor dit probleem.

Wat doet Google goed?