'Techbedrijven moeten bewijzen Russische oorlogsmisdaden archiveren'
Bewaren als bewijsmateriaal

'Techbedrijven moeten bewijzen Russische oorlogsmisdaden archiveren'

13-05-2022 08:46 Laatste update: 08:46

Amerikaanse politici hebben de CEO's van YouTube, TikTok, Twitter en Facebook-eigenaar Meta verzocht om materiaal te archiveren dat als bewijs kan dienen van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne.

De vier Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verzoeken de socialemediabedrijven in brieven om 'content te signaleren of aan te merken als mogelijk bewijs van oorlogsmisdaden en andere wreedheden'. Beelden van mogelijke Russische oorlogsmisdaden zijn de afgelopen weken gedeeld via sociale media. Dat materiaal kan cruciaal zijn in toekomstige processen.

In een brief aan Mark Zuckerberg, CEO van Meta, roepen de wetgevers, onder wie de voorzitters van de commissies House Oversight en Foreign Affairs, het bedrijf op om materiaal dat op diens servers is geplaatst voor lange tijd te bewaren. "De content kan mogelijk als bewijs worden gebruikt, aangezien de Amerikaanse regering en internationale waarnemers Russische oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en andere wreedheden in Oekraïne onderzoeken", aldus de brief.

Meta, YouTube, TikTok en Twitter hebben nog niet gereageerd op het verzoek. Woensdag vervolgde Oekraïense procureur-generaal voor het eerst sinds de invasie van Oekraïne een Russische soldaat wegens oorlogsmisdaden.

Zorgen over automatisch verwijderen

In de brieven aan de techbedrijven uiten de politici hun zorgen over de systemen die de socialmedia-platforms inzetten om 'grafische beelden' en gewelddadig materiaal automatisch te verwijderen. Dat zou kunnen leiden tot het verlies van belangrijk bewijsmateriaal.

"Het is van cruciaal belang dat de bedrijven een manier vinden om een ​​veilige online-omgeving voor hun gebruikers te behouden en tegelijk ook materiaal behouden dat mogelijk kan worden gebruikt als bewijs van oorlogsmisdaden door Russische troepen", staat er in een van de brieven van de politici.

Vorig jaar stelde het Human Rights Center van de Universiteit van Californië vast dat mensenrechtenonderzoekers 'steeds meer de race verliezen om informatie te identificeren en te bewaren voordat deze wordt verwijderd'.

Luister ook de Bright Podcast: