© Serve Robotics

Uber Eats test bezorgen eten met robots en zelfrijdende auto's

De robot van Serve bezorgt een maaltijd.

Maaltijd autonoom bezorgd

Uber Eats test bezorgen eten met robots en zelfrijdende auto's

16-05-2022 13:01 Laatste update: 13:35

Uber Eats start twee proeven met het automatisch bezorgen van maaltijden, zowel met een zelfrijdende auto als met een autonome robot.

De tests beperken zich voorlopig tot West-Hollywood en Santa Monica, in de omgeving van Los Angeles, meldt Uber. Het bedrijf werkt voor de proeven samen met robotmaker Serve Robotics en met Motional, maker van autonome voertuigen (AV's).

Gebruikers krijgen in het testgebied de optie om hun maaltijd autonoom te laten bezorgen. In beide gevallen nadert het voertuig het huis dan zo dicht mogelijk, maar moet de klant zelf naar buiten om de maaltijd uit het voertuig te halen. Via de Uber Eats-app krijgen klanten dan een pincode waar het voertuig mee kan worden geopend.

De Uber Eats-wagen van Motional.

'Koelboxen' met wielen en zelfrijdende auto's

"We kunnen van beide tests leren wat klanten eigenlijk willen, wat verkopers eigenlijk willen en wat logisch is voor bezorgingen nu we ons platvorm integreren met autonome vervoermiddelen", zegt een woordvoerder van Uber Eats tegen TechCrunch. Het bedrijf verkent bewust samenwerkingen met meerdere makers van autonome voertuigen, en verwacht meer van zulke samenwerkingen in de toekomst.

De robots van Serve zien eruit als een soort grote koelboxen met wielen, terwijl de voertuigen van Motional relatief normale auto's zijn. Volgens de wet moet in die auto's voorlopig ook nog een menselijke bestuurder aanwezig zijn om in te grijpen.

De samenwerking tussen Uber en Serve is logisch: Serve Robotics is een startup die is voortgekomen uit Uber. Opvallend is dat Uber Eats op het vlak van zelfrijdende auto's niet samenwerkt met Aurora. Die maker van autonome voertuigen nam in 2020 de Uber-afdeling voor zelfrijdende auto's over en de bedrijven werken al samen aan het autonoom bezorgen van groeperen. Ook heeft Uber 26 procent belang in Aurora.

Zelfrijdende auto: wanneer komt-ie naar Nederland?