Bioscoopbezoeken in Nederland daalden bijna meest van alle EU-landen
'Lastig jaar'

Bioscoopbezoeken in Nederland daalden bijna meest van alle EU-landen

16-05-2022 13:00 Laatste update: 15:46

Het aantal bioscoopbezoeken in Nederland is vorig jaar fors gedaald. In 2021 werden 14,3 miljoen bioscoopkaartjes verkocht, vergeleken met bijna 17 miljoen kaartjes in 2020.

In de periode van 2017 tot en met 2019 - dus nog voor het uitbreken van de coronapandemie - gingen in Nederland gemiddeld nog zo'n 37 miljoen bioscoopkaartjes per jaar over de toonbank. Dat meldt het European Audiovisual Observatory in een nieuw rapport over de Europese filmindustrie. Vergeleken met andere Europese landen was alleen de daling van het aantal bioscoopbezoeken in Estland (-23 procent) nog groter dan in Nederland (-14 procent).

De onderzoekers spreken van een 'moeilijk jaar' voor de bioscoopbranche. Onder meer de sluiting van de bioscopen als gevolg van de coronamaatregelen, met name in de eerste helft van vorig jaar, speelt hierbij een grote rol. Dat grote blockbusters uit Hollywood zoals de James Bond-film No Time To Die en Spider Man: No Way Home op het witte doek uitkwamen, kon in Nederland het tij qua bezoekerscijfers niet keren.

In de hele Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) was juist sprake van een 'bescheiden herstel'. Het totaal aantal bioscoopbezoeken in de EU en het VK steeg vorig jaar met 31,5 procent ten opzichte van 2020. Naast de eerder genoemde James Bond-film en Spider Man, waren Dune, F9 uit de Fast And The Furious-reeks en Venom: Let There Be Carnage van Marvel de grootste publiekstrekkers.

De nieuwe soundbar van Sonos: