Verkoopverbod dreigt voor Ford in Duitsland door patentschending met chips
Patentrechten geschonden

Verkoopverbod dreigt voor Ford in Duitsland door patentschending met chips

20-05-2022 20:00 Laatste update: 20:00

In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen patentrechten betaalt. Houders van de octrooien stapten naar de rechter en die oordeelde tot een verkoopverbod, tenzij Ford op korte termijn de licenties regelt.

Een rechter in München besliste tot het verkoopverbod in een zaak die tegen Ford was aangespannen door de Japanse octrooi-exploitant IP Bridge. Dat meldt het Duitse Wirtschaftswoche. Auto's die momenteel nog bij dealers staan worden mogelijk ook vernietigd, omdat Ford de regels overtreedt.

In totaal klaagden acht eigenaren van octrooien over de inbreuk op de licenties op het gebied van mobiele communicatie. Ford heeft nog geen commentaar op de zaak gegeven. De fabrikant kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis.

Chips in auto's

De laatste tijd is er veel te doen over de technieken die autobouwers gebruiken in hun voertuigen. Daarbij worden er ook steeds meer rechtszaken aangespannen door octrooihouders om autofabrikanten licentievergoedingen te laten betalen voor het gebruik van allerlei technologie. De chips moeten in elke auto worden ingebouwd vanwege de elektrische aandrijving, maar ze worden ook gebruikt voor entertainment- en navigatiefuncties.

Vorig jaar verkocht Ford in Duitsland zo'n 126.400 auto's, goed voor miljoenen euro's aan omzet. Het concern was de op zeven na grootste autofabrikant op de Duitse markt.

Elektrisch rijden is zoveel goedkoper: