Trommelvlies 12-jarige gescheurd door Amber Alert, Apple in VS aangeklaagd
Melding met oorverdovend geluid

Trommelvlies 12-jarige gescheurd door Amber Alert, Apple in VS aangeklaagd

21-05-2022 09:55 Laatste update: 10:21

Apple is in de VS aangeklaagd nadat een 12-jarige jongen blijvende gehoorschade zou hebben opgelopen. Dat gebeurde toen hij op zijn AirPods een Amber Alert hoorde op een zeer hoog volume.

De jongen uit San Antonio in Texas was in 2020 op zijn AirPods Netflix aan het kijken op een laag volume toen hij een Amber Alert voor een vermist kind binnenkreeg. Dat ging gepaard met zo’n hoog volume dat het trommelvlies van de jongen scheurde, stellen zijn ouders in de rechtszaak die deze week in Californië is aangespannen. Ook liep het slakkenhuis in het oor van de jongen schade op, staat er in de aanklacht.

De jongen had na het incident last van duizeligheid, misselijkheid en oorsuizen. Hij moet de rest van zijn leven een gehoorapparaat dragen, zeggen de ouders.

De Apple-oordoppen zouden volgens de aanklacht 'het volume van meldingen of waarschuwingen niet automatisch verminderen of beperken tot een veilig niveau'. Ook Luxshare, het Chinese bedrijf dat de AirPods voor Apple produceert, is in de zaak aangeklaagd.

Schadevergoeding

De familie eist niet alleen een schadevergoeding voor het lichamelijk letsel en leed, maar ook voor het emotionele trauma en voor toekomstige medische kosten. Ook worden 'bestraffende' schadevergoedingen geëist in bedragen die Apple en andere techbedrijven moeten 'afschrikken om in de toekomst dit soort wangedrag te plegen'. 

Meer klachten van AirPods-gebruikers

Volgens de ouders van de jongen heeft Apple gebruikers van AirPods verzuimd te waarschuwen om het volume van de meldingen te beperken om gehoorschade te voorkomen, terwijl het bedrijf volgens hen op de hoogte had moeten zijn van dit probleem.

Honderden mensen hebben de afgelopen jaren over soortgelijke incidenten geklaagd via de supportsite van Apple, waarvan in de aanklacht voorbeelden zijn opgenomen. Zo schreef een gebruiker: "Repareer dit alstublieft. Ik gooide mijn AirPods letterlijk door de kamer toen ik een keiharde waarschuwing kreeg terwijl ik naar rustige muziek aan het luisteren was. Niet cool." Apple heeft niet gereageerd op de zaak. 

Review: de nieuwe AirPods