TikTok lanceert ook een abonnement
Abonnementen op livestreamers

TikTok lanceert ook een abonnement

24-05-2022 16:48 Laatste update: 16:48

De video-app TikTok biedt vanaf donderdag ook abonnementen aan. Volgers kunnen een abonnement nemen op individuele TikTokkers. Het gaat voorlopig om TikTokkers die regelmatig livestreams uitzenden.

TikTok heeft het abonnement op livestreamers al aangekondigd en start donderdag met de uitrol onder de eerste groep videomakers. De nieuwe functie biedt betalende fans toegang tot allerlei extra's, zoals exclusieve chats met de TikTokker, waar alleen abonnees aan mee kunnen doen. Ook krijgen abonnees badges die bij hun profielnaam staan en ze krijgen toegang tot exclusieve 'emotes', die speciaal zijn ontworpen door de videomakers. 

'Voorspelbaar maandelijks inkomen'

TikTok zegt dat dit abonnement een manier kan zijn om een 'voorspelbaar maandelijks inkomen' te genereren, in tegenstelling tot gesponsorde video’s. Dat was tot voor kort de enige manier om geld te verdienen op TikTok. Eerder deze maand kondigde de video-app aan ook voor het eerst een deel van de advertentie-inkomsten te gaan delen met populaire videomakers. Dat lijkt op het model van YouTube. Sommige livestreamers op TikTok konden ook al losse donaties van kijkers krijgen.

TikTokkers moeten 18 jaar of ouder zijn om een betaald abonnement aan te kunnen bieden of te kunnen kopen. Ook moeten de videomakers minstens duizend volgers hebben. Volgens TikTok is het abonnementsprogramma voorlopig alleen op uitnodiging, maar komt het later wereldwijd beschikbaar.

Twitch en YouTube hebben al abonnementen

De livestreamsite Twitch heeft een vergelijkbaar abonnementsprogramma voor livestreamers. Ook YouTube laat videomakers al langer betaalde kanaallidmaatschappen aanbieden in ruil voor onder andere exclusieve video's en livestreams.

De prijzen van de TikTok Live-abonnementen zijn nog niet bekendgemaakt, maar ze zouden vergelijkbaar zijn met die van Twitch, waarbij ze beginnen bij 5 dollar per maand en oplopen tot 25 dollar per maand.