Verwijderen accounts in iPhone-apps wordt binnenkort makkelijker
Aanpassing app-regels

Verwijderen accounts in iPhone-apps wordt binnenkort makkelijker

25-05-2022 08:59 Laatste update: 09:02

De makers van iOS-apps moeten het gebruikers vanaf eind juni mogelijk maken om accounts direct via hun app te verwijderen. Als mensen nu apps verwijderen blijft hun account vaak nog wel actief. Vanaf 30 juni mag dat niet meer, zegt Apple.

Om sommige iOS-apps te gebruiken moeten gebruikers direct in de app een account aanmaken, waarbij ze hun mailadres of telefoonnummer opgeven. Apple wil dat gebruikers die aangemaakte accounts ook rechtstreeks vanuit de apps weer kunnen verwijderen. Gebruikers die een app verwijderen behouden nu vaak wel dat account, ook al gebruiken ze de app niet meer. Daarmee heeft de appmaker ook de gegevens van de gebruikers nog. 

De verplichte optie voor het opheffen van een account moet vanaf 30 juni 'makkelijk te vinden zijn' in de app, zegt Apple. Een account deactiveren of tijdelijk uitschakelen is niet voldoende. "Mensen moeten het account samen met hun persoonlijke gegevens kunnen verwijderen", aldus Apple.

Eind juni voert Apple ook een andere maatregel voor appmakers door. Apps die online groepsevents aanbieden moeten verplicht gebruikmaken van in-app-aankopen. Een uitzondering wordt gemaakt voor apps die in real-time persoonlijke diensten aanbieden tussen twee personen, zoals bijles voor studenten, medische consultaties, rondleidingen door makelaars of fitnesstrainingen. Dat soort apps mogen van Apple wel andere aankoopmethoden gebruiken dan in-app aankopen.

Review iPhone 13

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s