© IKEA

IKEA komt met handigere gateway voor smart home
Dirigera

IKEA komt met handigere gateway voor smart home

25-05-2022 17:57 Laatste update: 18:01

IKEA introduceert in oktober een nieuwe smart home-hub die werkt met de nieuwe standaard voor slimme thuisapparaten, Matter.

De Dirigera-hub moet de oude Tradfri-gateway gaan vervangen. Tradfri dateert uit de eerste dagen van IKEA's smart home-ambities in 2014, en staat te boek als lastig en onbetrouwbaar.

Tradfri ontkoppelt soms na enkele maanden apparaten zoals slimme lampen en speakers en is vervolgens lastig weer opnieuw te koppelen. Op Reddit klagen sommige gebruikers dat ze de gateway dagelijks opnieuw moeten opstarten om hun slimme apparaten te kunnen besturen vanuit de app.

De nieuwe gateway moet meer apparaten kunnen koppelen, op een gemakkelijkere manier dan Tradfri. Ook hoort er een nieuwe, meer "gebruiksvriendelijke" app bij, schrijft IKEA op zijn website.

Andere updates

Verder wil IKEA begin volgend jaar het eindelijk mogelijk maken om je slimme apparaten ook van buiten het huis te besturen. Tot nog toe kon dat alleen als je de IKEA-app aan een andere smart home-app van bijvoorbeeld Google of Apple koppelde. Volgens The Verge, dat uitgebreid met IKEA sprak, zullen IKEA-gebruikers een nieuwe hub moeten aanschaffen voor de volle pond als ze van Dirigera en de nieuwe functies gebruik willen maken. 

Dirigera (Zweeds voor 'dirigeren') wordt in oktober van dit jaar verwacht, rond de tijd dat ook de nieuwe Matter-standaard wordt uitgerold. Matter maakt het mogelijk voor smart home-apparaten van meer dan 180 fabrikanten om met elkaar te 'praten'.

Matter is de toekomst van smart home