Minder afgeleid door je telefoon dankzij deze Nederlandse tag

De Unpluq-tag en oprichters Tim Smits en Jorn Rigter

Minder op je smartphone

Minder afgeleid door je telefoon dankzij deze Nederlandse tag

27-05-2022 14:31 Laatste update: 21:56

Met een knalgele NFC-tag wil de Rotterdamse startup Unpluq het makkelijker maken om je telefoongebruik te verminderen. "Grote techbedrijven doen te weinig aan dit probleem."

Het werkt simpel: met Unpluq zijn afleidende apps niet meer standaard te openen, je kan er pas weer bij nadat je de NFC-tag tegen je telefoon hebt gehouden. Ook stoort je smartphone je niet meer met meldingen van apps. 

De tag is gekoppeld aan de Unpluq-app, waarmee je kunt instellen welke apps je wanneer wilt beperken en welke personen jou juist wél altijd moeten kunnen bereiken. Heb je toch een bepaalde app echt nodig, dan moet je handelingen doen - barrières noemt Unpluq ze - die tijd en moeite kosten, zoals het schudden van je telefoon voor 5 seconden, zeven knoppen op het scherm aantikken, een lang stuk scrollen op het scherm of een QR-code scannen. 

"Er zijn concurrenten waarmee je ook apps voor een tijd kan blokkeren. Maar het unieke aan ons concept zijn de barrières met verschillende moeilijkheidsgraden. Zo kun je dus altijd toch bij een app als het echt moet. Ook bieden we meer opties en mogelijkheden", vertelt medeoprichter Tim Smits van Unpluq. "We werken aan meer van deze barrières, bijvoorbeeld dat je eerst fysiek een aantal honderd meter moet lopen."

Productiviteit en nachtrust

De Unpluq-app is gratis, maar voor alle mogelijkheden is een Premium-abonnement van 4 euro per maand nodig. Betalende gebruikers kunnen een onbeperkt aantal afleidende apps instellen en krijgen de mogelijkheid om schema’s aan te maken en om contactpersonen op een whitelist te zetten zodat ze je wel kunnen bereiken.

De app heeft inmiddels meer dan tienduizend gebruikers. Dat zijn vooral twintigers en dertigers, zegt Smits. "Ze willen hun productiviteit verhogen doordat ze minder afgeleid zijn tijdens het werken of ze willen minder scrollen voor het slapengaan. Dat zijn de twee motivaties die we veel horen."

NFC-tag

Om de barrière tot afleidende apps nog hoger te maken is de Rotterdamse startup deze maand een crowdfundingcampagne begonnen voor een NFC-tag. Door de knalgele tag bij de telefoon te houden, krijg je weer toegang tot je afleidende apps. "Deze fysieke handeling zorgt ervoor dat je nog bewuster kiest wanneer je een afleidende app opent", aldus Smits.

De tag kost momenteel via Indiegogo 41 euro. Daar zit 1 jaar gebruik van het Premium-abonnement bij. Een levenslang abonnement is er ook: dat kost 44 euro extra.

'Techbedrijven willen het niet oplossen'

Google en Apple bieden in Android en iOS al enkele jaren opties om het telefoongebruik te minderen. Vreest Unpluq overbodig te kunnen worden? "Wij vonden dat de grote techbedrijven hier te weinig aan deden. En dat is nog steeds zo. Ze kwamen wel in actie omdat er steeds meer aandacht voor dit probleem is in de samenleving. Maar het is uiteindelijk niet in hun voordeel om dit echt helemaal op te lossen. Google verdient aan advertenties, dus hoe meer tijd mensen hun op telefoon besteden, hoe meer ze verdienen. En Apple wil uiteindelijk ook gewoon nieuwe iPhones verkopen."

De Rotterdamse startup kwam in 2020 al eens met een speciale usb-sleutel: zat die sleutel in het toestel dan konden gebruikers bij apps, haalden ze ‘m eruit, dan kregen ze geen toegang meer. Maar in de praktijk leverde het ook problemen op. "De sleutel ging kapot of mensen lieten hem per ongeluk in hun broekzak zitten of ze raakten hem kwijt." Maar nu komt er met de NFC-tag dus toch weer een fysiek product. "Dat fysieke aspect werkte voor veel mensen juist heel goed. Gebruikers vinden het fijn dat het nu weer kan", zegt Smits.

iPhone-versie

De NFC-tag werkt eerst nog alleen met Android, maar ondersteuning voor de iPhone volgt in de zomer. "Van de iPhone-versie hopen we ergens in juli een testversie te hebben, zodat we hem in augustus of september echt kunnen lanceren." 

Op iOS heeft Unpluq te maken met de restricties van Apple. “Bij Android krijg je als je een afleidende app opent een overlay van Unpluq er overheen, zodat je de app echt niet kan zien. Op iPhones was dat tot voor kort niet mogelijk. Op iOS is er wel een manier om het netwerkverkeer van afleidende apps te blokkeren. Dan zie je bijvoorbeeld geen nieuwe berichten op Facebook of Instagram. En Apple heeft sinds kort meer functies in zijn Shortcuts-app. We kunnen daardoor zorgen dat onze app wordt geopend zodra je een afleidende app aanklikt, al kost dit wel wat meer inspanning van de gebruiker om het in te stellen."

Bedrijven en scholen

De meeste betalende gebruikers komen nog uit Nederland, maar de Rotterdamse startup wil de komende tijd aan de weg gaan timmeren in de VS. "We willen een investering in Amerika ophalen. Dat is de grootste markt voor ons product. Mijn medeoprichter volgt nu een startupprogramma aan een Amerikaanse universiteit."

Daarnaast hoopt Unpluq ook deals te sluiten met grote bedrijven en scholen. "Bedrijven kunnen Unpluq aan hun medewerkers geven, bijvoorbeeld om hun productiviteit tijdens het thuiswerken te verbeteren. Andersom zou het ook kunnen werken: om werkapps te blokkeren na werktijd. Door het toegenomen thuiswerken vervaagt de grens tussen privé en werk, zodat mensen in de avonduren vaker met werkzaken bezig zijn. Dat is niet gezond."

Heeft Smits zelf al baat gehad bij zijn eigen app? "Het is ironisch dat ik werk bij een bedrijf dat mensen wil helpen zo min mogelijk op hun telefoon te zitten, terwijl ik daarvoor zelf ook heel veel bezig ben op een scherm. Mijn eigen gebruik van mijn smartphone is wel een stuk verminderd sinds ik Unpluq gebruik. Het is van 4 uur per dag naar zo’n 2,5 uur per dag gegaan."

Tonie van Ringelestijn

Kijk ook: deze nieuwe smartphones zijn aanraders