Rijksoverheid sluit deal met Google over gebruik clouddiensten
Google-cloud bij overheden

Rijksoverheid sluit deal met Google over gebruik clouddiensten

30-05-2022 10:00 Laatste update: 10:03

Overheidsinstanties kunnen de clouddiensten van Google Workspace blijven gebruiken om online samen te werken. De Rijksoverheid en Google hebben daar een nieuwe overeenkomst over getekend. 

Overheden kunnen volledig gebruikmaken van Google Workspace, waaronder Google Docs, Meet, Sheets en Chat, maakt Google vandaag bekend. "Dit helpt hen om betere digitale diensten te kunnen verlenen aan Nederlandse burgers en om nieuwe hybride werkomgevingen beter te kunnen ondersteunen", zegt het bedrijf. De overeenkomst moet ook helpen met het faciliteren dat overheden meerdere cloudaanbieders gebruiken.

De nieuwe overeenkomst volgt na een effectbeoordeling over de gegevensbescherming die Google bij zijn diensten hanteert, een zogeheten Data Protection Impact Assessment (DPIA). "Als resultaat van dit proces zijn de Rijksoverheid, de Nederlandse organisaties en instellingen uit de onderwijssector en Google Cloud tot een overeenstemming gekomen en blijven zij samen werken aan de DPIA-aanbevelingen."

Google noemt de nieuwe deal ‘een mijlpaal voor de relatie van Google Cloud met de Rijksoverheid’. "Onze tools bieden de Nederlandse publieke sector meer mogelijkheden, terwijl ze voldoen aan strenge beveiligings- en privacyeisen", stelt Joris Schoonis, managingdirector Benelux van Google Cloud.

Vooral jaar al deal over onderwijs

Vorig jaar sloot Google ook al een overeenkomst rond het gebruik van zijn diensten door Nederlandse onderwijsinstellingen. Dat gebeurde nadat uit onderzoek was gebleken dat het te onduidelijk was welke gegevens van leerlingen op welke manier werden verwerkt. 

Google nam toen maatregelen om de privacyrisico's van Google-producten voor het onderwijs te verkleinen.

Microsoft

Zowel de Rijksoverheid als het hoger onderwijs werden onlangs aangeraden om de clouddiensten van Microsoft niet zomaar te gebruiken voor de uitwisseling of opslag van gevoelige of bijzondere persoonsgegevens. Dat advies volgde ook na een DPIA. 

Microsoft heeft op basis van het rapport maatregelen genomen om meerdere privacyrisico's te verhelpen. De uitwisseling en opslag van persoonsgegevens blijft een heikel punt: overheden en onderwijsinstellingen zouden zulke gegevens zelf moeten gaan versleutelen. Alleen dan voldoet het gebruik aan de Europese privacyeisen.

Dit gaat jouw online-leven veranderen: