© NS

NS gaat verhuur van elektrische OV-fiets testen

Een OV-fiets met een slim slot

E-bikes

NS gaat verhuur van elektrische OV-fiets testen

30-05-2022 16:33 Laatste update: 18:13

De NS start deze zomer een proef met het verhuren van elektrische OV-fietsen. Deze OV-ebikes worden een jaar lang getest. Het huren van zo'n elektrische fiets kost 10 euro per dag.

Op vier stations stelt de NS tijdens de proef 30 OV-ebikes beschikbaar. Daarmee wil het bedrijf onderzoeken of de OV-ebike in de smaak valt en of de elektrische fietsen 'een waardevolle toevoeging' kunnen zijn op de normale OV-fietsen.

"Met de OV-ebike willen we het ook voor reizigers die vanaf het station iets verder moeten reizen nog aantrekkelijker en makkelijker maken om voor het laatste gedeelte van de reis de fiets te pakken", zegt Marise Bezema, verantwoordelijk voor de OV-fiets bij NS. 

Actieradius ruim 100 kilometer

De actieradius van de e-bike in de ecostand is 110 kilometer, laat de NS aan Bright weten. In de normale stand is 70 kilometer elektrische ondersteuning mogelijk op een volle accu en in de hoogste stand bedraagt de actieradius 50 kilometer.

10 euro per dag

Een e-bike huren kost 10 euro per 24 uur. Bij een normale OV-fiets is het dagtarief 4,15 euro. Op welke stations de elektrische fietsen komen te staan, laat de NS binnenkort weten. 

Het bedrijf heeft de proef met de OV-ebikes voorgelegd aan consumentenorganisaties, ProRail en gemeenten. De reacties op het plan zijn volgens de NS 'positief'. 

GPS-tracker vanwege kans op diefstal

Diefstal van de e-bikes is een risico en daarom worden ze uitgerust met een gps-tracker. Bij vermissing of diefstal kan de fiets daarmee teruggevonden worden.

De NS wil de gps-informatie tijdens de proef gebruiken voor onderzoek. Hiermee kan informatie over bijvoorbeeld de reisafstanden, de locatie van de fiets en de snelheid in kaart worden gebracht. Om de privacy van de consumenten te bewaren, worden de persoonsgegevens en locatiegegevens apart opgeslagen. Daardoor weet de leverancier waar de e-bike in kwestie is, maar niet wie op de fiets zit. De NS weet wie op de e-bike zit, maar niet waar die is.

Eerdere poging geen succes

Het is niet de eerste keer dat de NS elektrische OV-fietsen gaat verhuren. Tussen 2011 en 2014 werden op een klein aantal stations al e-bikes aangeboden voor 7,50 euro per dag, maar dat project bleek geen succes. Hetzelfde gold voor het aanbod van elektrische OV-scooters, waarmee de NS ook eind 2014 weer stopte.

Momenteel verhuurt de NS in totaal bijna 22 duizend OV-fietsen op 300 locaties. Voor het huren is een persoonlijke OV-chipkaart nodig.

Let hier op als je een e-bike koopt: