Smart home

Nederlandse startup die gordijnen 'slim' maakt haalt 1 miljoen investering op

© Bright

Nederlandse startup die gordijnen slim maakt haalt 1 miljoen op
31 mei om 09:32
Laatste update: 31 mei om 10:27

De Nederlandse gadget Slide, dat elk normaal gordijn op afstand bedienbaar maakt, heeft een kleine 1 miljoen euro aan investeringen gekregen. Het Amsterdamse bedrijf hoopt een klein deel van de grote smart home-markt te veroveren.

Zeventien 'angel investors' hebben samen 950 duizend euro geïnvesteerd in Slide. Met dat geld moet de productie en de verkoop verder worden uitgebreid. "Uiteindelijk heb ik maar één missie: zoveel mogelijk huishoudens het gemak, comfort en veilige gevoel van een slim gordijn laten ervaren", zegt oprichter Kaj Beetstra.

De investering is geleid door Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van The Next Web, en ex-Eneco-topman Edo van den Assem. "Slide is een uitstekend en uniek product in een nog niet geclaimd segment van de snelgroeiende smart home-markt", zegt Boris Veldhuijzen van Zanten. "Dit gecombineerd met de passie en intelligentie van oprichter Kaj Beetstra deed mij besluiten hier onderdeel van te willen zijn."

Op afstand bedienen via app

Slide gebruikt gepatenteerde mechanica om elk gewoon gordijn slim te maken. Daardoor is het gordijn via een app op afstand te openen en sluiten. Ook zijn allerlei schema's in te stellen. Dat draagt volgens het bedrijf bij aan 'de beveiliging en isolatie van een woning'.

Slide werkt volgens de makers met 95 procent van de gordijnsystemen. Slide kan tot zes meter gordijn op rechte rails trekken, ook met dubbele gordijnen. De gadget ondersteunt Google Assistant voor spraakbediening en enkele andere smart home-oplossingen, zoals Homey en Home Assistant. Aan ondersteuning voor Apple HomeKit wordt nog gewerkt. Het apparaatje is verkrijgbaar voor 299 euro.

IKEA en Luxaflex

Volgens Slide is er nog geen 'dominante partij op het gebied van slimme gordijnen'. Onder andere grote spelers als IKEA, Xiaomi, Velux en Luxaflex brachten de afgelopen jaren al wel meerdere varianten van slimme gordijnen op de markt. Dat zijn nieuwe gordijnen, terwijl Slide werkt met bestaande gordijnen. Een van de concurrenten van Slide is het bedrijf Switchbot.

Beetstra deed onlangs tevergeefs een pitch bij bekende Nederlandse investeerders in het programma Dragon's Den op de streamingdienst Viaplay. De startup overleefde volgens Beetstra een investering die 'op het laatste moment werd teruggetrokken', de gevolgen van de coronapandemie en het onverwachte vertrek van een medeoprichter. "Tegelijk zag ik dat de verkoop zonder marketinginspanning gestaag groeide. Dat geeft niet alleen vertrouwen in de kwaliteit van het product, maar ook in de potentie."

Bright heeft de Slide in 2020 getest: