Sheryl Sandberg stapt op als COO bij Meta
Facebook

Sheryl Sandberg stapt op als COO bij Meta

01-06-2022 19:42 Laatste update: 02-06-2022 06:41

Sheryl Sandberg, operationeel directeur van Facebook-moederbedrijf Meta, stapt op.

Dat schrijft ze in een Facebook-post. Ze wordt in de herfst opgevolgd door Javier Olivan, op dit moment topman voor Meta die verantwoordelijk is voor groei. 

Sandberg is sinds 2007 in functie, en groeide sinds die tijd uit tot het op één na bekendste gezicht van Meta. Ze blijft wel aan als lid van het bestuur van Meta. 

"Toen ik deze baan aannam, hoopte ik vijf jaar in functie te zijn", schrijft ze in het bericht. "Veertien jaar later is het tijd voor het volgende hoofdstuk. Ik weet niet zeker wat de toekomst zal brengen. Ik heb geleerd dat niemand dat weet." Ze zegt zich meer bezig te willen houden met haar liefdadigheidswerk. 

Imagoproblemen voor Sandberg en Meta

Sheryl Sandberg stond lang bekend als feministisch boegbeeld voor vrouwen in de techsector. Maar haar imago brokkelde langzaam af naarmate Meta in steeds meer controverses verwikkeld raakte.

In haar Facebookbericht wijst ze op het belang van privacy voor sociale mediaplatformen. Juist daar ging het bij Meta vaak de fout in: zo konden derden lang toegang krijgen tot veel informatie van gebruikers zonder dat iemand het door had. Het Cambridge Analytica-schandaal in 2018 was de druppel: dit politieke consultancybureau wist zo data van vele gebruikers zonder toestemming te verzamelen.

Bij Sandbergs aantreden was Meta - toen Facebook - nog een betrekkelijk klein bedrijf met een omzet van 150 miljoen dollar per jaar. Vorig jaar schoot de techgigant voorbij de 100 miljard dollar aan omzet.