ACM dreigt Ziggo met boete: niet overal vrije modemkeuze
Eigen modems kiezen

ACM dreigt Ziggo met boete: niet overal vrije modemkeuze

02-06-2022 10:20 Laatste update: 16:02

Ziggo moet uiterlijk 1 juli al zijn klanten de optie bieden een modem of router van eigen keus aan te sluiten. Toezichthouder ACM dreigt met een boete van 12.500 euro per dag als Ziggo niet aan deze wettelijke plicht voldoet. De provider verwacht de deadline te gaan halen.

In de vroegere UPC-regio's biedt Ziggo nog altijd geen vrije modemkeuze, meldt de ACM. Alle providers zijn sinds eind januari verplicht zo'n vrije modemkeuze te bieden.

"We hebben geconstateerd dat het voor sommige klanten van Ziggo nog steeds niet mogelijk is om een modem of router van eigen keus aan te sluiten", aldus ACM-bestuurslid Manon Leijten. Het totale bedrag aan dwangsommen voor VodafoneZiggo kan oplopen tot maximaal een half miljoen euro.  

De ACM vindt de vrije modemkeuze belangrijk omdat het 'innovatie en concurrentie stimuleert'. Ook zou het makkelijker worden om naar een andere provider over te stappen. 

Ziggo: we zijn op tijd klaar

Ziggo verwacht op 1 juli overal een vrije modemkeuze aan te kunnen bieden, laat de provider weten. "Het netwerk in voormalig UPC-gebied is technisch anders opgebouwd. Daardoor is het daar meer werk om de mogelijkheid van een eigen modem in te voeren. De afgelopen maanden is ook daar het netwerk stap voor stap geschikt gemaakt voor vrije modemkeuze en het overgrote deel van onze klanten heeft inmiddels deze optie.  We verwachten de hele operatie per 1 juli volledig afgerond te hebben."

Ziggo stapte naar de rechter

Ziggo verzette zich jarenlang als enige grote provider tegen de invoering van de vrije modemkeuze. Het bedrijf stapte erover tevergeefs naar de rechter.

Klanten van Ziggo kunnen momenteel met een postcodecheck controleren of zij kunnen overstappen naar een eigen modem.

Wat heb je aan een eigen modem?

De keuze voor eigen apparatuur is vooral interessant voor gebruikers met bepaalde eisen, zoals meer fysieke netwerkpoorten of een modem met ingebouwde wifi-router met de nieuwste technieken. Ook gebruikers die zelf websites hosten of op hoog niveau gamen, willen wellicht apparatuur met een zeer hoge betrouwbaarheid.

Voor de meeste gebruikers zal het meegeleverde modem van de provider volstaan. In onder andere Duitsland mogen consumenten al langer een eigen modem kiezen: in de praktijk doet slechts zo'n 1 tot 2 procent van de consumenten dat.

Tussenweg: bridge-modus

Gebruikers die snellere wifi willen of bijvoorbeeld wifi in het hele huis via een mesh-netwerk kunnen nu ook al een eigen router aanschaffen en het modem van de provider in de bridge-modus zetten. Dan werkt het modem als een doorgeefluik, van de verbinding aan de muur of in de meterkast naar de router. Bij de meeste providers is even bellen met de klantenservice nodig om de bridge-modus in te schakelen.