'Politiedrones met tasers oplossing voor wapengeweld'
De Amerikaanse fabrikant Axos wil drones met tasers uitrusten en die inzetten om schoolschutters uit te schakelen. De niet-dodelijke bewapende drones zijn volgens het bedrijf de oplossing om schietpartijen te voorkomen. Er klinkt veel kritiek op het plan.
De bekende taserfabrikant Axon is begonnen met de ontwikkeling van de bewapende politiedrones. Volgens Axon-ceo en medeoprichter Rick Smith kunnen zulke drones 'schietpartijen effectief bestrijden'. Zodra er alarm wordt geslagen, kunnen de taser-drones een aanvaller uitschakelen.
"Niet-dodelijke drones kunnen op scholen en andere locaties worden geïnstalleerd en dezelfde rol spelen als sprinklers en andere brandbestrijdingsmiddelen voor brandweerlieden: het voorkomen van een catastrofale gebeurtenis, of in ieder geval het beperken van de ergste gevolgen ervan", aldus Smith.
Axon deelde ook 3D-schetsen van hoe de bewapende drones eruit zouden zien. Het bedrijf heette tot 2017 TASER en ontwikkelt sinds 1993 stroomstootwapens.
Risico's
"Natuurlijk begrijp ik de risico's van dit voorstel, en ik weet dat het voor sommigen een beetje belachelijk klinkt", aldus Smith. Hij benadrukt dat de drones nooit dodelijk mogen zijn. "Elk wapen dat aan een robot of drone is bevestigd, mag alleen wapens afvuren die niet kunnen doden."
Ook vindt hij dat er altijd 'een hoog opgeleide wetshandhaver' de besluitvorming over de drones moet controleren. "Die persoon moet morele en juridische verantwoordelijkheid nemen voor de resultaten." Smith vindt dat overheden 'rigoureus' toezicht moeten houden op de drones. "In de wereld van gewapende robots bestaat er niet zoiets als 'eerst schieten en later vragen stellen'. De systemen voor toezicht en transparantie moeten vanaf het begin ingebouwd worden."
Axon presenteert het plan een week na de schietpartij in Uvalde in de staat Texas. De 18-jarige Salvador Ramos schoot op een basisschool negentien kinderen en twee leraren dood.
Kritiek
Op het plan van Axon kwam direct veel kritiek van gebruikers op sociale media. Ook de burgerrechtenbeweging EFF vindt het een 'gevaarlijk idee'. De organisatie is tegen het normaliseren van bewapende drones en robots door de politie. "Technologie die aan de politie wordt gegeven voor de meest extreme situaties belandt keer op keer op straat bij protesten of als reactie op kleine misdrijven", zegt EFF-woordvoerder Matthew Guariglia. Hij vreest dat de politie de drones zal inzetten voor 'dagelijkse taken die het leven van minderheden disproportioneel raken'.
De interne ethische commissie van Axon noemt de bekendmaking van het plan 'erg betreurenswaardig'. Ceo Smith gaat dit weekend op Reddit vragen beantwoorden over de taser-drones.