IKEA lanceert zijn eerste platenspeler, ontworpen door een Nederlander
Plaatjes draaien

IKEA lanceert zijn eerste platenspeler, ontworpen door een Nederlander

10-06-2022 21:08 Laatste update: 23-09-2022 07:16

IKEA introduceert dit najaar zijn eerste platenspeler, die mede is ontworpen door een Nederlander. De Zweedse woonwinkelketen werkte voor de platenspeler ook samen met de dj-groep Swedish House Mafia.

De platenspeler is onderdeel van een nieuwe collectie genaamd Obegränsad. De winkelketen ontwikkelde de collectie in samenwerking met de house-dj's van Swedish House Mafia. De eerste drie producten zijn onthuld op de designbeurs in Milaan en liggen in de herfst in de winkels.

Het opvallendste product is de platenspeler, die mede is ontworpen door Nederlander Friso Wiersma. Het idee kwam van Swedish House Mafia, die met een platenspeler 'het perfecte cadeau' wilde laten ontwikkelen.

"We wilden iets maken dat zo eenvoudig, toegankelijk en plug-and-play is dat je het kan kopen als cadeau voor iedereen die van muziek houdt", zegt Wiersma. "Tegenwoordig zie je veel slanke platenspelers die zich bijna proberen te verbergen, maar wij wilden iets heel gewaagds maken. We wilden dat de platenspeler een fysieke manifestatie van muziek zou zijn. Alles bij Swedish House Mafia is een bewust statement. Ik hou van die aanpak. Muziek is ook een groot deel van mijn leven. Dat zou ik ook in mijn interieur willen laten zien."

De eerste IKEA-platenspeler

Vierkant en cirkel

Het resultaat is een ontwerp dat 'het vierkant en de cirkel samenbrengt', aldus Wiersma. "Er is niets eenvoudigs aan het ontwerpen van iets dat er heel eenvoudig uitziet. Het is eigenlijk nog ingewikkelder om te ontwikkelen. Er gebeuren zoveel dingen in het product zonder dat je het als klant merkt."

De platenspeler heeft een ingebouwde voorversterker, krijgt stroom via een usb-kabel en kan 33- en 45-toerenplaten afspelen. De cartridge en naald zijn vervangbaar. Het apparaat werkt volgens IKEA samen met onder andere de ENEBY-speakers. Meer technische details en de prijs zijn nog niet bekend. 

Bureau voor muzikanten

IKEA werkte twee jaar geleden al aan een platenspeler, waarvan ook een prototype werd getoond, maar dat product haalde de winkels nooit. Het project heeft volgens IKEA-techneut Carmen Stoicescu wel bijgedragen aan het nieuwe ontwerp, dat volgens haar 'eenvoudig en mechanisch' is. "We hebben vooral gekeken naar wat het beste geluid geeft."  

De nieuwe collectie bevat ook een bureau gericht op muzikanten en producers. Daarmee zegt IKEA in te spelen op 'de trend om vanuit huis professionele muziek te maken'. Het bureau heeft onder andere twee speakerstandaarden en een plank die onder het bureaublad uit is te trekken, wat handig is voor bijvoorbeeld een midi-toetsenbord. 

Smarthome en gamers

De nieuwe platenspeler past in IKEA's groeiende aanbod van gadgets. Het bedrijf richt zich daarbij vooral op de smarthome, met onder andere slimme speakers, luchtreinigers en gordijnen.

Ook kwam het Zweedse bedrijf met allerlei meubels voor gamers.

IKEA stapt in gaming, hoe bevalt het?