Russische zoekmachine toont geen landsgrenzen meer op kaarten
Yandex Maps

Russische zoekmachine toont geen landsgrenzen meer op kaarten

13-06-2022 16:32 Laatste update: 16:34

De Russische zoekmachine Yandex, het grootste techbedrijf van Rusland, toont geen landsgrenzen meer op zijn kaarten-app. De stap volgt nadat president Vladimir Poetin openlijk sprak over het uitbreiden van de Russische landsgrenzen.

Yandex is in Rusland even groot als Google. Net als Google heeft het Russische bedrijf ook een eigen kaartendienst. Op Yandex Maps zijn de landsgrenzen nu verdwenen, bevestigt een woordvoerder tegen de Amerikaanse techsites Techcrunch en Motherboard. "Het accent verschuift van landsgrenzen naar natuurlijke objecten." 

Volgens de woordvoerder zouden gebruikers het handiger vinden om objecten zoals bergen, rivieren en de 'lijnen van poolcirkels' te zien dan de exacte grenzen tussen landen. Onder andere de grenzen tussen Oekraïne en Rusland zijn sinds kort niet langer zichtbaar, hoewel de naam van Oekraïne nog wel door Yandex wordt getoond.

De kaartendienst van de Russische techreus toont nog wel de grenzen tussen provincies, ook in Nederland, maar niet die tussen landen.

Poetin sprak over 'terugnemen' grondgebied

Twee topmannen van Yandex zijn recent door de Europese Unie op de sanctielijst gezet. Het bedrijf reageerde boos op de sancties en noemt een van de topmannen 'een echte pionier op het gebied van zoeken, taxidiensten, kaarten, navigatie en autonome voertuigen'.

Poetin heeft er vorige week op gezinspeeld dat hij met de oorlog in Oekraïne het Russische grondgebied wil uitbreiden. De president vergeleek zichzelf met de 18e-eeuwse Russische tsaar Peter de Grote, die een oorlog voerde tegen het Zweedse rijk. "Peter de Grote voerde 21 jaar lang de grote noordelijke oorlog. Het leek erop dat hij in oorlog was met Zweden en iets van hen afnam. Maar hij nam niets van hen af, hij nam iets terug [wat van Rusland was]", aldus Poetin.