'Google wil ook anderen reclames op YouTube laten verkopen'
Reclames

'Google wil ook anderen reclames op YouTube laten verkopen'

14-06-2022 05:22 Laatste update: 05:22

Google zou andere bedrijven advertenties willen laten verkopen op zijn videodienst YouTube. Daarmee hoopt het bedrijf een nieuwe megaboete van de Europese Commissie wegens machtsmisbruik te voorkomen.

Dat meldt Reuters op basis van ingewijden. De Europese Commissie onderzoekt sinds vorig jaar of Google andere partijen achterstelt bij de verkoop van online-advertenties. Zo kunnen andere advertentieverkopers niet over dezelfde data beschikken. Brussel noemde daarbij ook de Google-systemen waarmee reclames kunnen worden verkocht op YouTube. Adverteerders moeten die gebruiken en daarmee worden concurrenten van Google mogelijk benadeeld.

Het voorstel van Google om die beperkingen op te heffen is deel van een poging van het techbedrijf om de commissie het onderzoek te laten beëindigen. Ook wil Google een boete, die tot 10 procent van de wereldwijde omzet kan bedragen, voorkomen. Het techbedrijf zou volgens de bronnen van Reuters naast de YouTube-oplossing nog meer beloftes moeten doen om een deal te bereiken.

Miljardenboetes

Google en moederbedrijf Alphabet hebben al drie grote boetes gekregen van de Europese Commissie vanwege mededingingsovertredingen. Dat gebeurde wegens het bevoordelen van de eigen zoekmachine (2,42 miljard euro) en het mobiele besturingssysteem Android (4,34 miljard euro). In 2019 kreeg het bedrijf een boete van 1,49 miljard euro vanwege het voortrekken van de eigen advertentieverkoopdienst AdSense ten opzichte van andere advertentieverkopers.  

Ook in meerdere EU-lidstaten hebben toezichthouders Google meermaals beboet. Bovendien loopt er in de Verenigde Staten nog een onderzoek naar Google om zijn rol op de onlinereclamemarkt. 

Vorig jaar draaide Google 147 miljard dollar omzet uit online-advertenties.

Kijk ook: handige iPhone-tips