EU-hof schrapt 1 miljard euro boete voor chipmaker Qualcomm
'Fouten in de procedure'

EU-hof schrapt 1 miljard euro boete voor chipmaker Qualcomm

15-06-2022 10:20 Laatste update: 10:20

Het Europees Hof van Justitie schrapt de boete van bijna 1 miljard euro die de Europese Commissie in 2018 aan de Amerikaanse chipmaker Qualcomm had opgelegd.

Qualcomm heeft zich volgens het EU-hof niet goed kunnen verdedigen door een aantal 'procedurele onregelmatigheden'. Daardoor is de analyse door de Europese Commissie van het gedrag van Qualcomm ongeldig, aldus de rechter.

Chips in iPhone en iPad

Volgens de commissie had Qualcomm tussen 2011 en 2016 oneerlijke afspraken gemaakt met Apple over het exclusieve gebruik van zijn chips in iPhones en iPads. Daarvoor betaalde de chipmaker miljarden dollars aan Apple.

Mededingingscommissaris Margrethe Vestager legde een boete van 997 miljoen euro op, waar nu een streep door gaat. Vestager kan tegen het besluit van het gerecht in beroep gaan.

Onderzoek naar 5G-chips loopt nog

De Europese Commissie onderzoekt sinds 2020 ook of Qualcomm misbruik heeft gemaakt van zijn marktpositie rond chips voor apparaten die werken met de snelle 5G-netwerken. Het gaat om chips die worden gebruikt om radiosignalen te ontvangen en te verwerken.

In 2019 kreeg de Amerikaanse chipmaker ook al een boete van 242 miljoen euro van de Europese Commissie omdat het misbruik maakte van zijn marktdominantie op het gebied van 3G-chips. Qualcomm verkocht volgens Brussel onder de kostprijs, met als doel een concurrent uit de markt te drukken.

Kijk ook: handige iPhone-tips