'Drones inzetten in strijd tegen drugssmokkel via Rotterdamse haven'
'Virtueel hek'

'Drones inzetten in strijd tegen drugssmokkel via Rotterdamse haven'

16-06-2022 15:39 Laatste update: 15:52

Drones moeten in het Rotterdamse havengebied gaan meehelpen in de strijd tegen drugscriminelen. Ook moeten de bewakingscamera's in de haven slimme software krijgen zodat verdachte situaties sneller zijn te herkennen.

Een 'virtueel hek' noemt de gemeente Rotterdam de inzet van nieuwe technologie om drugssmokkel te bestrijden. De drones en slimme camera's vormen een onderdeel van een plan van de gemeente Rotterdam, de politie, het OM en de Douane. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft daar een eenmalige bijdrage van 5 miljoen euro aan geleverd.

"We willen met de inzet van technologie een zogenaamd virtueel hek rond haventerreinen plaatsen. Op die manier kunnen we verdachte situaties sneller signaleren en de pakkans van criminele personen vergroten", stelt de gemeente in een woensdag gepubliceerd jaarverslag.

Slimme camera's

Naast de inzet van drones moet het huidige cameranetwerk worden uitgebreid met slimme camera's, die voertuigen en mensen kunnen herkennen. "Er is al een groot netwerk aan camera's, maar dit willen we intensiever gaan gebruiken. Zo hebben we meer ogen op de haven, wat een enorm groot gebied is", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Ook werkt de gemeente aan software waardoor gegevens over ladingen en ladingstromen alleen beschikbaar moeten zijn voor mensen die daartoe gerechtigd zijn. Dat moet 'de kans verminderen dat informatie bij de verkeerde mensen beland'.

Juridische kwesties

Wanneer de drones en slimme camera's in gebruik worden genomen, is nog niet precies duidelijk. "We zijn aan het onderzoeken wat er juridisch en technologisch wel en niet mogelijk is", zegt de woordvoerder. Zo kan de inzet van camera's met gezichtsherkenning gevoelig liggen vanwege zorgen over de privacy.

Er was vorig jaar een grote stijging van de hoeveelheid onderschepte cocaïne in het Rotterdamse havengebied. Ook werd een recordaantal 'uithalers' van drugs opgepakt. Uithalers zijn mensen die rondlopen of zich laten insluiten op het haventerrein om daar drugs uit containers te halen.

Getest: de nieuwe drone van DJI