'China weert Tesla's twee maanden uit district wegens topoverleg'
Zorgen om spionage

'China weert Tesla's twee maanden uit district wegens topoverleg'

20-06-2022 16:07 Laatste update: 16:07

De Chinese overheid verspert auto's van Tesla voor twee maanden de toegang tot het kustdistrict Beidaihe. Elke zomer wordt daar geheim topoverleg van de Communistische Partij gehouden, die zou vrezen voor spionage door auto's van Tesla.

Het Tesla-verbod geldt in juli en augustus, meldt Reuters op basis van een ambtenaar van de Chinese verkeerspolitie. Als reden wordt "nationaal belang" genoemd, binnenkort zou de overheid een officiële verklaring afgeven. De datum van het topoverleg wordt doorgaans niet openbaar gemaakt, vermoedelijk geldt het Tesla-verbod daarom voor de ruime tijd van twee maanden.

De blokkade zou te maken hebben met Chinese zorgen over spionage met auto's van Tesla, die rondom voorzien zijn van microfoons, sensoren en camera's. Die apparatuur legt onder meer vandalisme aan de auto's vast en wordt gebruikt voor de semi-zelfrijdende functies van Tesla's.

Vaker Tesla-verboden in China

Eerder deze maand werden auto's van Tesla ook al geweerd uit de Chinese stad Chengdu tijdens een bezoek van president Xi Jinping. Dat verbod werd niet openbaar gemaakt maar kwam via sociale media naar buiten. Op filmpjes was te zien dat alleen Tesla's toen door de Chinese politie werden weggeleid van bepaalde gebieden.

Sinds vorig jaar verbiedt het Chinese leger de toegang van Tesla's tot zijn basissen, ook vanwege de camera's in de auto's. Destijds zei Tesla-topman Elon Musk dat zijn bedrijf in China en elders niet spioneert. Later beloofde Tesla dat alle data die door zijn auto's in China worden gegenereerd voortaan ook in China opgeslagen zullen worden.

Luister ook onze podcast:

Review: Tesla Model Y