Corona-detectie

Wetenschappers: fitnesstracker detecteert corona voordat er symptomen zijn

fitness tracker corona long covid wetenschap onderzoek
22 juni om 12:58
Laatste update: 22 juni om 13:20

Fitnesstrackers kunnen volgens wetenschappers een coronabesmetting meerdere dagen voordat de eerste symptomen optreden al herkennen.

Met de gegevens verzameld door fitnesstrackers en smartwatches kan een systeem met kunstmatige intelligentie (AI) de diagnose covid-19 stellen nog voordat de personen last hebben van klachten. Dat blijkt uit een onderzoek door een internationaal team van wetenschappers dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open. "Hierdoor is corona-detectie mogelijk in de periode waarin mensen nog geen symptomen hebben", aldus de onderzoekers. 

Voor het onderzoek werden 1163 mensen onder 51 jaar gevolgd vanaf het begin van de pandemie tot april 2021. Ze droegen de AVA-armband die elke tien seconden onder andere ademhaling, hartslag, temperatuur en slaap kan meten. De deelnemers deden regelmatig coronatests. Uit het onderzoek bleek dat er significante veranderingen in het lichaam waren tijdens de incubatieperiode.

'Veelbelovend hulpmiddel'

Het algoritme wist 68 procent van de mensen met corona twee dagen voor hun eerste symptomen te herkennen. De onderzoekers noemen de combinatie van de fitnesstracker en het algoritme een 'veelbelovend hulpmiddel' bij het indammen van de verspreiding van het virus. Internationaal lopen er nog meer dan tien vergelijkbare onderzoeken

De AVA-armband wordt ook gebruikt om de vruchtbaarheid van vrouwen te bepalen

Groter onderzoek in Utrecht

Volgens de wetenschappers is er meer onderzoek nodig, omdat hun bevindingen waren gebaseerd op een kleine steekproef van relatief jonge mensen. Ook was de groep niet etnisch divers genoeg.

Met het algoritme en de AVA-armband houdt het UMC Utrecht een groter onderzoek met zo’n 20.000 mensen. Daarvan worden de resultaten later dit jaar verwacht. 

Getest: de nieuwe Fitbit