Minstens vijf Europese overheden gebruikten omstreden spyware
Pegasus

Minstens vijf Europese overheden gebruikten omstreden spyware

22-06-2022 17:35 Laatste update: 23-06-2022 09:32

Minstens vijf Europese landen hebben gebruik gemaakt van de omstreden Pegasus-spyware, zegt de Israëlische maker NSO Group.

De NSO Group moest gisteren uitleg geven aan de Europese Unie over het gebruik van zijn spyware, die het mogelijk maakt om smartphones af te tappen. 'Pegasus' zou zijn ingezet om politici en activisten te bespioneren door landen zoals Saoedi-Arabië.

De spyware is onder andere ingezet om politieke groeperingen in Spanje, Hongarije en Polen te volgen, en ook sommige belangrijke leiders, zoals de minister-president van Spanje.  Pegasus zou al minstens sinds 2019 zijn ingezet om in te breken op de WhatsApp-accounts van belangrijke ambtenaren.  Internationale media vonden in 2021 een lijst met telefoonnummers van 50.000 mensen die mogelijk slachtoffer zijn geweest van Pegasus.

Maar het gebruik van Pegasus bleef niet beperkt tot de wereld buiten de Europese grenzen. Sterker, NSO Group zou zelfs één contract met een Europees land hebben beëindigd om dat er misbruik werd gemaakt van de software. 

Ook gebruik Pegasus in Nederland

Veel meer duidelijkheid over het aantal Europese landen dat gebruik maakte van Pegasus, kon NSO Group niet geven: het zouden er zelfs meer kunnen zijn. We weten dat Nederland er waarschijnlijk één van is. De Volkskrant publiceerde enkele weken geleden namelijk een onderzoek dat Pegasus is gebruikt om crimineel Ridouan Taghi te volgen.

Het bedrijf zei dat het "fouten had gemaakt", schrijft Politico, maar dat het ook geld is misgelopen omdat het contracten heeft ontbonden nadat misbruik aan het licht kwam. "We proberen het juiste te doen, en dat is meer dan veel bedrijven in deze industrie", aldus de spywaremaker.

NSO Group houdt al jaren vol dat het de software alleen maar verkoopt, en niet op de hoogte is van hoe Pegasus vervolgens gebruikt wordt. Pegasus is een bijzonder doeltreffend spywareprogramma omdat het zelfs zonder handeling van het slachtoffer op het toestel geïnstalleerd kan worden, bijvoorbeeld wanneer iemand een bericht ontvangt via iMessage.

Deze Samsung-monitor is ook een TV