Elektrische auto's

Toyota roept elektrische auto's terug: wielen kunnen los raken

toyota bZ4X elektrische auto SUV subaru
24 juni 2022 om 08:10
Laatste update: 24 juni 2022 om 08:10

Toyota roept 2700 van zijn eerste volledig elektrische auto's terug vanwege een technisch probleem waardoor de wielen los zouden kunnen raken.

Toyota, de grootste autofabrikant ter wereld, diende de terugroepactie van de elektrische SUV’s bZ4X donderdag in bij het Japanse ministerie van Transport. Van de 2700 teruggeroepen auto’s waren er 2200 bestemd voor Europa. Ook Subaru roept vanwege hetzelfde euvel 2600 elektrische auto’s die het samen met Toyota heeft ontwikkeld terug naar de garage.

Scherpe bochten en plotseling remmen kunnen ertoe leiden dat een naafbout losraakt, waardoor het risico dat een wiel losraakt groter wordt. De Japanse toezichthouder zegt nog geen meldingen te hebben over ongevallen die door het defect zijn veroorzaakt. De instantie adviseert de auto niet te gebruiken totdat er een 'permanente reparatiemaatregel' is. 

De terugroepactie volgt minder dan twee maanden nadat Toyota de elektrische SUV bZ4X in thuisland Japan op de markt bracht. De auto is daar alleen te leasen.

Laatkomer

Toyota is een laatkomer op de markt van elektrische auto’s. Het Japanse bedrijf vroeg zich jarenlang af of de wereld, buiten Europa en de VS, wel echt klaar was voor de overstap van verbrandingsmotoren naar elektrische motoren. Rond 2025 wil Toyota vijftien elektrische modellen hebben ontwikkeld en rond 2030 zo'n dertig.

In Nederland is de bZ4X vanaf ruim 48.000 euro te koop. De eerste leveringen aan Nederlandse klanten beginnen pas begin 2023.

Getest: elektrische Mercedes EQB