Deense vacaturesite dient klacht tegen Google in bij Europese Commissie
Google weer onder vuur

Deense vacaturesite dient klacht tegen Google in bij Europese Commissie

27-06-2022 07:19 Laatste update: 07:20

De Deense vacaturesite Jobindex heeft tegen Google een klacht ingediend bij de Europese Commissie. De techreus zou zijn eigen vacaturedienst Google for Jobs voortrekken ten opzichte van concurrerende sites.

Door de klacht dreigt Google opnieuw onder de loep te worden genomen door de Europese Commissie. Google kreeg de afgelopen jaren in totaal al zo'n 8 miljard euro aan boetes van Brussel voor concurrentiebeperkende praktijken. Het bedrijf heeft eerder gezegd dat het wijzigingen heeft aangebracht in de EU na klachten van rivalen op het gebied van online zoeken naar werk.

Google for Jobs, dat in 2018 in Europa werd gelanceerd, stuitte in 2019 al op kritiek van 23 vacaturesites. De sites klaagden dat ze marktaandeel hadden verloren nadat de zoekgigant naar verluidt zijn marktmacht had gebruikt om zijn eigen dienst voor te trekken.

Jobindex stelt dat Google via concurrentiebeperkende middelen een groot deel van de zeer competitieve Deense markt naar zich toe heeft getrokken.

'Schade aan arbeidsmarkt'

Volgens oprichter en topman Kaare Danielsen van Jobindex had zijn bedrijf de grootste banendatabase in Denemarken opgebouwd voordat Google for Jobs vorig jaar de lokale markt betrad. "Toch verloor Jobindex in de korte tijd na de introductie van Google for Jobs in Denemarken 20 procent van het zoekverkeer aan de service van Google", aldus Danielsen tegen Reuters.

Door zijn eigen dienst bovenaan de resultatenpagina's te plaatsen, verbergt Google volgens Danielsen andere relevante vacatures voor werkzoekenden. "Dit verstikt niet alleen de concurrentie tussen wervingsdiensten, maar schaadt ook rechtstreeks de arbeidsmarkten, die van cruciaal belang zijn voor elke economie." Google heeft nog niet gereageerd.