Russische hackers vallen Litouwen aan vanwege spoorblokkade
Cyberoorlog

Russische hackers vallen Litouwen aan vanwege spoorblokkade

27-06-2022 14:12 Laatste update: 14:38

Litouwse overheden en bedrijven zijn slachtoffer van een grote cyberaanval, zegt het ministerie van Defensie van Litouwen, dat onderdeel is van de EU en de NAVO. De Russische hackergroep Killnet heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De hackersgroep zegt dat de aanval een reactie is op het besluit van Litouwen om de doorvoer van goederen naar de Russische exclave Kaliningrad te blokkeren. "De aanval zal doorgaan totdat Litouwen de blokkade opheft", zei een woordvoerder van de Killnet-groep tegen Reuters. "We hebben tot nu toe 1652 websites gesloopt." 

Het Litouwse cyberveiligheidscentrum acht het zeer waarschijnlijk dat de aanvallen de komende dagen doorgaan, vooral in de transport-, energie- en financiële sector.

Kaliningrad ligt ingeklemd tussen Litouwen en Polen. Het is verbonden met de rest van Rusland via een spoorverbinding die door Litouwen loopt.

Rusland dreigde al

Rusland dreigde Litouwen vorige week met "serieuze consequenties" vanwege het doorvoerverbod, waardoor de toevoer van steenkool en metalen naar Kaliningrad via het spoor is stopgezet.

De actie van Litouwen volgt uit sancties die de Europese Unie heeft opgelegd aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: