Onderzoek naar slim laden auto's in drie Nederlandse steden
Elektrische auto's

Onderzoek naar slim laden auto's in drie Nederlandse steden

27-06-2022 15:11 Laatste update: 15:42

In Utrecht, Rotterdam en Eindhoven wordt de komende drie jaar onderzoek gedaan naar het slim opladen van elektrische voertuigen. Zo kunnen auto's op geschikte momenten stroom terugleveren aan het netwerk. Ook wordt het opladen van elektrische vrachtwagens getest.

Aan het onderzoeksproject doen onder andere universiteiten, overheden, autofabrikanten als Hyundai, VDL en Renault, producenten van laadpalen en netbeheerders mee, meldt het kenniscentrum ELaadNL

In Utrecht richt het onderzoek zich op het inzetten van maximaal belast is

Bij de proef in Utrecht gaat het om vijfhonderd auto's die bi-directioneel kunnen laden en drieduizend laadpunten. "Door het opgeteld vermogen waarmee de auto’s kunnen laden en ontladen is er maximaal 5 megawatt flexibel inzetbaar", zegt ELaadNL.

Vrachtwagens en LEV's

In Eindhoven wordt onderzoek gedaan naar het opladen van grote elektrische voertuigen, zoals vrachtwagens, met behulp van heavy duty snelladers (150 kW). Daarbij wordt ook gekeken naar het gebruik van statische batterijen voor lokale energieopslag en het opwekken van stroom met zonnepanelen. 

In Rotterdam en Utrecht gaat het onderzoek naar het slim opladen van lichte elektrische voertuigen (zogeheten LEV's), zoals elektrische scooters. Daarbij wordt het tijdstip en de laadsnelheid automatisch aangepast aan de pieken op het stroomnet en het opwekken van duurzame stroom.

EU-verbod brandstofauto's

Aan het Europese onderzoeksproject doen behalve Nederlandse partijen ook bedrijven en overheden uit zeven andere EU-landen mee.

De Europese Unie zet in op het uitfaseren van brandstofauto's. Zo stemde het Europees Parlement onlangs nog voor een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's in 2035. De branchevereniging ACEA zette vraagtekens bij die termijn.

Hoeveel goedkoper is elektrisch rijden?

Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer video's over elektrische auto's.