Minister: zzp'er moet adres kunnen verbergen in KvK-register
Bedreigingen en doxing tegengaan

Minister: zzp'er moet adres kunnen verbergen in KvK-register

30-06-2022 06:32 Laatste update: 06:36

Eenmanszaken, waaronder zzp'ers, kunnen binnenkort hun vestigingsadres laten verbergen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat moet bedreigende situaties voorkomen.

Daarvoor heeft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. "Ik stel deze aanpassing voor zodat de privacy en daardoor ook de veiligheid van ondernemers straks omhoog gaat", aldus de minister.

De Tweede Kamer wil al langer dat het mogelijk wordt de adressen, die voor zelfstandigen meestal het thuisadres zijn, af te schermen. Voor bijvoorbeeld journalisten, advocaten en BN'ers zou dit bedreigende situaties kunnen voorkomen.

Nu kunnen vestigingsadressen van bepaalde beroepsgroepen op verzoek - bijvoorbeeld naar aanleiding van een dreiging - worden afgeschermd. Maar dan is het vaak al te laat. "Adresgegevens van individuen worden op internet gepubliceerd (doxing) en vooral steeds meer zelfstandige ondernemers hebben online en fysiek last van dreigende situaties", aldus Adriaansens.

'Zo snel mogelijk'

Wanneer het nieuwe beleid ingaat, is nog niet duidelijk: belanghebbenden mogen in september nog reageren op de voorstellen. Intussen heeft de minister de KvK gevraagd coulant te zijn en 'dit in de praktijk zo snel mogelijk uit te gaan voeren'.

Ondernemers moeten wel een postbus registreren of een ander alternatief postadres. Overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst kunnen de gegevens nog wel inzien, net als andere instanties die hier wettelijk toestemming voor hebben, zoals advocaten en deurwaarders. In sommige gevallen hebben ook private clubs redenen om deze gegevens in te zien. Zij moeten straks geautoriseerd worden.

Data niet gebruiken voor reclames

Adriaansens wil ook een verbod op het gebruik van data voor bijvoorbeeld reclame en marketing. Telefoonnummers en e-mailadressen worden voor alle ondernemers niet meer openbaar gemaakt. 

Lange tijd vond de Kamer van Koophandel en de politiek dat het Handelsregister zo veel mogelijk informatie moest geven. Omdat dit nu verandert, zijn andere maatregelen nodig, zoals het openbaar registreren van beroepsverboden die de rechter heeft opgelegd.

Privacywaakhond is positief

Het voorstel "lijkt goed nieuws", zei de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een reactie. De privacytoezichthouder kan pas bepalen of zzp'ers er 'écht voldoende mee worden beschermd' als de uitgewerkte plannen er zijn. De AP wijst ook op andere overheidsregisters zoals het Kadaster 'waarin kwaadwillenden de woonadressen van mensen kunnen opzoeken', zodat er voor het kabinet volgens de privacywaakhond 'nog werk aan de winkel is'.