TikTok geeft toe: Chinese medewerkers hebben toegang data gebruikers VS
Zorgen over rol Chinese overheid

TikTok geeft toe: Chinese medewerkers hebben toegang data gebruikers VS

01-07-2022 22:47 Laatste update: 22:59

ByteDance, het Chinese moederbedrijf van video-app TikTok, heeft toegegeven dat sommige Chinese werknemers toegang hebben tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers.

TikTok-medewerkers in China kunnen bepaalde informatie van Amerikaanse gebruikers inzien, zoals video's en reacties. Dat schrijft Bytedance-topman Shou Zi Chew in een brief aan negen Amerikaanse senatoren, meldt Bloomberg.

Volgens Chew gebeurt de data-inzage onder 'robuuste veiligheidsprotocollen'. Er worden geen gegevens doorgespeeld aan de Chinese overheid, schrijft hij. De senatoren beschuldigen TikTok ervan 'Amerikaanse consumenten in de gaten te houden'. 

Bytedance werkt aan het volledig in de Verenigde Staten houden van gegevens van Amerikaanse gebruikers. De Amerikaanse data moeten alleen worden opgeslagen op servers van het Amerikaanse techbedrijf Oracle. Nu heeft Bytedance ook nog backups op eigen servers in Singapore. Ook het TikTok-platform zelf moet naar de Oracle-servers worden verplaatst.

'Vrees bevestigd'

"De reactie van TikTok bevestigt onze vrees over de invloed van de Chinese Communistische Partij in het bedrijf", zegt de Republikeinse senator Marsha Blackburn tegen Bloomberg. "Het bedrijf had daar vanaf het begin eerlijk over moeten zijn, maar probeerde dit geheim te houden. Als Amerikanen TikTok gebruiken, dan moeten ze weten dat communistisch China hun informatie heeft."

Apple en Google verzocht TikTok te verwijderen

Eerder deze week heeft een commissaris van de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC aan Apple en Google gevraagd om TikTok uit hun appwinkels te verwijderen vanwege zorgen over hoe het Chinese bedrijf met gebruikersdata omgaat.

Volgens de commissaris vormt TikTok een 'onaanvaardbaar nationaal veiligheidsrisico', doordat de Chinese overheid 'schijnbaar ongecontroleerde toegang' tot gevoelige data van gebruikers heeft. Apple en Google moeten voor 8 juli met een reactie komen.