Mega-datalek

Hackers claimen diefstal van data van 1 miljard Chinezen

5 juli om 09:13
Laatste update: 5 juli om 09:13

Anonieme hackers claimen bij een hack de gegevens van 1 miljard Chinezen te hebben gestolen. De informatie wordt te koop aangeboden.

De data zouden zijn gestolen bij het hacken van een database van de politie van Shanghai. Dat claimen de anonieme hackers op verschillende cybercrime-forums, meldt Bloomberg. De hoeveelheid gestolen data zou ruim 23 terabyte bedragen en daarmee zou het gaan om het grootste datalek ooit in China.

De anonieme hacker, of groep hackers, vraagt 10 bitcoin voor de gestolen data, een kleine 200.000 euro. In de enorme hoeveelheid data staan namen, adressen, geboorteplaatsen, nationale identificatiebewijzen, telefoonnummers en strafzaakinformatie van zo'n 1 miljard Chinezen. De gegevens gaan terug tot 1995. 

Per ongeluk gelekt

Zhao Changpeng, oprichter en ceo van de populaire crypto-handelsplaats Binance, stelt dat zijn bedrijf ook op de gelekte data is gestuit. Volgens Changpeng lijkt het lek het gevolg van een bericht dat een web-ontwikkelaar van de overheid heeft geschreven op Chinese Software Developer Network.

Op dat forum delen ontwikkelaars ervaring en code. Het bericht van de politie-ontwikkelaar zou per ongeluk logingegevens hebben bevat, waardoor de hackers simpel toegang hebben gekregen tot de database.