© ASUS

asus rog phone games gamers smartphone
Nieuwe smartphones

ASUS onthult nieuwe smartphones voor gamers met verbeterde koeling

5 juli om 12:46
Laatste update: 5 juli om 12:54

De nieuwste smartphones in de ROG Phone-lijn van ASUS hebben onder andere een verbeterd koelsysteem en een sneller scherm.

ASUS heeft de ROG Phone 6 en ROG Phone 6 Pro gepresenteerd. De smartphones zijn speciaal gericht op gamers en hebben daarom een sneller scherm en uitgebreider koelsysteem dan de gemiddelde smartphone. De ROG Phone 6 en 6 Pro hebben net als hun voorgangers een 6,78-inch amoledscherm met een resolutie van 2448x1080 pixels.

Dit keer halen de schermen een verversingssnelheid tot 165Hz, vorige modellen gingen tot 144Hz. Hoe hoger het getal, des te soepeler beelden ogen. De snelheid is dynamisch in stappen, om aan te sluiten bij de snelheid van de beelden op het scherm. De toestellen ondersteunen 60Hz, 90Hz, 120Hz, 144Hz en 165Hz.

Het touchscreen detecteert aanrakingen met maximaal 720Hz, bij de meeste nieuwe toestellen is dat maximaal 240Hz. Die hoge snelheid zorgt dat een druk op het scherm zonder merkbare vertraging wordt doorgegeven in een game.

Speciale koeler voor gamers

De nieuwe toestellen draaien beiden op een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-chip. Die chip wordt gekoeld door een nieuw ontworpen koelsysteem, GameCool 6. Een speciaal thermisch materiaal omhult de chip volgens ASUS van alle kanten, wat ervoor zorgt dat de chip tot 10 graden Celsius koeler is dan zonder het systeem.

Naast die interne, passieve koeling zit er ook bij deze ROG-telefoons weer een externe, actieve koelventilator. Gebruikers klikken die AeroActive Cooler 6 op de achterkant van de telefoon. De koeler blaast vervolgens koude lucht recht op de chip, die daarom precies midden in het toestel is gemonteerd. De batterij is ondertussen in twee delen aan weerszijden van de chip geplaatst, zodat de warmte van de onderdelen elkaar zo min mogelijk beïnvloedt.

Tot 25 graden koeler

De AeroActive Cooler 6-koelventilator heeft drie standen: cooling, frosty en frozen. Bij de eerste stand wordt alleen gebruikgemaakt van een zogenoemd peltierelement. Dat is een kleine thermo-elektrische warmtepomp die de hitte van de chip wegvoert. Bij de stand 'frosty' springt ook de koelventilator bij, op standje 'frozen' draait de ventilator zo hard mogelijk. Die laatste stand is alleen beschikbaar als de koeler op een externe energiebron wordt aangesloten.

De actieve koeler kan de temperatuur volgens ASUS tot 25 graden terugbrengen vergeleken met spelen op een toestel zonder koeler. Als voorbeeld noemt het bedrijf de veeleisende game Genshin Impact, gespeeld op 60Hz. Zonder koeler wordt de ROG Phone 6 44,8 graden Celcius. Op de coolingstand is dat 40,3 graden, op frosty-stand 37,2 graden en op frozen-stand 36,2 graden. Bij dezelfde game wordt een iPhone 13 Pro Max 46,3 graden Celsius, een Samsung Galaxy S22 Ultra 47,9 graden Celsius.

De ROG Phone 6 is er in zwart en wit, de Pro alleen in wit.

Meer functies voor gamers

De ROG Phone 6 en 6 Pro zijn verder voorzien van verbeterde Air Triggers. Dat is een sensorstrip op de zijkant van het toestel, die aanrakingen en gebaren vlak erboven kunnen detecteren. Als de telefoons horizontaal worden gehouden, kunnen die strips dienst doen als trigger-knoppen in games. Verder zijn beide nieuwe ROG Phones nu voorzien van een extra schermpje achterop, waar kleine animaties en boodschappen op getoond kunnen worden. Er is een reeks nieuwe ontwerpen voor dat schermpje.

De ROG Phone 6 heeft tot 16GB LPDDR5-werkgeheugen, bij de 6 Pro gaat dat tot 18GB. Beide telefoons zijn er met maximaal 512GB opslagruimte. De toestellen hebben een 6000mAh-accu met ondersteuning voor 65W-snelladen. De laadpoort zit op de zijkant, voor handiger laden tijdens het gamen. Ook kan worden gekozen om bedraad te spelen zonder te laden; ook dat scheelt weer in temperatuur.

De telefoons hebben achterop een 50 megapixel hoofdcamera en een 13 megapixel ultragroothoeklens met macrofunctie. Voorop zit tevens een 50 megapixel selfiecamera. De ROG Phone 6 is er in zwart en wit vanaf 999 euro, de ROG Phone 6 Pro is er in wit vanaf 1299 euro. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en worden vanaf begin augustus geleverd.