Review: Chromecast met Google TV
Bright Review

Review: Chromecast met Google TV

05-07-2022 19:35 Laatste update: 06-07-2022 06:56

Bijna drie op de tien Nederlanders bezit een mediaspeler voor het streamen van video's naar hun televisie. De Google Chromecast is met afstand marktleider. Van de Chromecast is sinds kort officieel een nieuwe versie in Nederland te koop: eentje met een afstandsbediening en Google TV.

28 procent van de Nederlandse consumenten beschikt over een mediaspeler, blijkt uit een onderzoek door Telecompaper onder 1750 Nederlanders. Google heeft met de Chromecast-serie 72 procent van de Nederlandse markt in handen. Apple TV beschikt over 20 procent marktaandeel en bezet daarmee de tweede plek.  De Chromecast met Google TV voldeed ook zonder de gepersonaliseerde homepagina meer dan prima. Hij reageert snel en is redelijk opgeruimd, al vind ik dat het design niet uitblinken in pracht. De grote banners boven in beeld zijn bovendien afleidend van wat je eigenlijk zelf wil gaan kijken en hebben me het afgelopen jaar niet verleid om op te klikken. Je kan ze ook uitzetten, maar daar heb ik de moeite niet voor genomen.Wat goed werkt is de ‘kijk verder’-balk, waarin je direct door kan kijken bij series waar je bent gebleven, zonder dat je eerst de app moet openen die bij dat programma hoort. Dit heeft wel zijn beperkingen. Zo werkt het alleen met de grote streamers en niet bij NL Ziet. Ook als je zoals ik gebruik maakt van meerdere profielen op Netflix (voor mijzelf en voor de kinderen), dan werkt het doorkijken niet zo goed. Heb ik als laatste iets in het kindprofiel gekeken, dan worden niet meer mijn series in mijn eigen profiel weergegeven op de homepage.

De afstandsbediening, de echte nieuwe feature van de Google TV, voldoet aardig, al voelt deze wel wat goedkoop aan. Mijn homeknop is gescheurd en eruit gevallen na een paar maanden en een nieuwe afstandsbediening is niet makkelijk te vinden. Bij een apparaat dat al zo goedkoop is, loont het misschien zelfs om een hele nieuwe set te kopen, al kan je ook andere bluetooth afstandsbedieningen op aansluiten of besturen via een app op je Android-smartphone.  

Ik ben benieuwd of de beloofde magie van Google, dat het automatisch voorzet wat je op dat moment wil zien, nog gaat gebeuren nu de Google TV officieel in Nederland te koop is. Maar ook zonder die functionaliteit is het op dit moment de beste tv-stick die je kan kopen, voor de beste prijs.