FBI en MI5 waarschuwen voor 'immense' cyberdreiging China
'Overheid wil technologie stelen'

FBI en MI5 waarschuwen voor 'immense' cyberdreiging China

07-07-2022 10:59 Laatste update: 10:59

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI en de Britse geheime dienst MI5 hebben samen gewaarschuwd voor de 'immense' dreiging die China vormt voor de 'economische en nationale veiligheid', onder meer door cyberspionage.

FBI-directeur Christopher Wray en MI5-hoofd Ken McCallum stellen in een gezamenlijke verklaring dat de aanpak van Chinese activiteit de afgelopen drie jaar verdubbeld is, en opnieuw verdubbeld zal worden. Wray spreekt van "de grootste dreiging op lange termijn voor onze economische en nationale veiligheid". China heeft zich volgens de FBI gemengd in de politiek, inclusief recente verkiezingen.

Mocht het vrije Taiwan door China worden ingelijfd, zou dat volgens Wray "één van de meest vreselijke verstoringen zijn die de wereld ooit heeft gezien". China erkent Taiwan niet als soevereine staat, maar ziet het land als afvallige provincie. Er bestaan groeiende zorgen dat China het land met harde hand zal proberen in te lijven.

'Techsector Taiwan loopt gevaar'

De topmannen van de FBI en MI5 waarschuwen dat China 'lering trekt' uit de Russische aanval op Oekraïne. Rusland ziet Oekraïne ook als afvallige provincie, en China heeft de Russische aanval niet veroordeeld. Taiwan is de thuisbasis van een aantal belangrijke technologiebedrijven. Zo maakt de Taiwanese fabrikant TSMC maakt bijvoorbeeld chips voor Apple, Qualcomm en Nvidia.

Het is voor het eerst dat de FBI en MI5 een gezamenlijke verklaring afgeven. Wray van de FBI waarschuwde aanwezige bestuurders van bedrijven en universiteiten dat de Chinese overheid "gebrand is op het stelen van uw technologie". Hij wijst op zaken waarbij Chinese bedrijven op het platteland van de VS genetisch gemodificeerde zaden opgraven, waar jaren werk en miljarden dollars in geïnvesteerd zijn.

'China speelt vals op cybergebied'

Op het gebied van cyberspionage zou China volgens Wray "valsspelen en stelen op enorme schaal", met een hack-programma dat groter is dan dat van elk ander groot land bij elkaar. MI5 heeft informatie over cyberdreigingen van China gedeeld met 37 landen. In mei zou een Chinese dreiging rond het luchtruim zijn verstoord.

McCallum van MI5 noemde enkele specifieke voorbeelden, zoals dat van een Britse luchtvaartexpert die online een aanbieding voor een lucratieve baan kreeg. Hij reisde tweemaal naar China waar hij "in de watten werd gelegd", en daarna gevraagd werd naar technische informatie over een militair vliegtuig in het bijzijn van een Chinese inlichtingendienst. "Toen zij wij ons ermee gaan bemoeien", aldus McCallum.

China: 'Aantijgingen ongegrond'

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington noemt de aantijgingen van de Amerikanen en Britten "ongegrond" in een e-mail aan persbureau AP. Woordvoerder Liu Pengyu stelt dat China "zich krachtig verzet tegen alle vormen van cyberaanvallen en die bestrijdt". "We zullen cyberaanvallen nooit aanmoedigen, ondersteunen of goedkeuren", aldus de Chinese verklaring.

Cyberoorlog dreigt: hoe kan dit ook Nederland raken?