Opmars videoband als verzamelobject: welke VHS-tapes zijn veel waard?
Nostalgie voor VHS

Opmars videoband als verzamelobject: welke VHS-tapes zijn veel waard?

08-07-2022 08:32 Laatste update: 08:32

Na oude games lijken ook VHS-banden van films een lucratief verzamelobject te worden. De afgelopen maanden zijn bij veilingen grote bedragen neergeteld voor videobanden. Welke VHS-tapes kunnen veel geld opleveren?

Bij een veiling werd eind juni een videoband met de film Back to the Future voor 75.000 dollar verkocht. VHS-tapes van The Goonies en Jaws leverden 50.000 en 32.500 dollar op. Onder verzamelaars zijn videobanden steeds meer in trek. 

VHS-tapes bestaan ​​sinds de jaren 70, maar na de komst van dvd's en streamingdiensten deden veel mensen hun videobanden en videorecorders de deur uit. De laatste videorecorders werden in 2016 geproduceerd.

Maar de afgelopen tijd neemt de verzamelwoede rond VHS-tapes toe. Het gaat bijvoorbeeld om videobanden van films die nooit op andere dragers zijn uitgebracht. Ook grote films uit de vroege jaren 80 zijn gewild onder verzamelaars. Vooral eerste edities en ongeopende, verzegelde banden zijn veel geld waard.

20th Century Fox, Star Wars en Disney

Erg lucratief zijn bijvoorbeeld videobanden die in 1977 werden uitgebracht door de filmmaatschappij 20th Century Fox, zoals MASH, Patton en The Sound of Music. Deze kunnen volgens Jay Carlson van Heritage Auctions tonnen opbrengen. "En misschien wel meer dan een miljoen", zegt Carlson tegen het Franse persbureau AFP.

Voor speciale edities van VHS-tapes van de scifi-klassieker Star Wars zijn ook al meerdere keren bedragen van meer dan 10.000 dollar neergeteld. Zo werd onlangs een ongeopend exemplaar van Star Wars-film A New Hope verkocht voor 40.000 dollar

Ook Disney-films op VHS kunnen veel geld waard zijn. Op veilingsite Ebay staan meerdere Disney-videobanden te koop waarvoor tienduizenden dollars worden gevraagd, bijvoorbeeld van The Lion King en Beauty and the Beast.

Tapeheads

"Dit heeft vooral met nostalgie te maken en de dwang om te verzamelen", verklaart Philip Baker, de maker van de site VideoCollector, de toenemende interesse in videobanden. "VHS is speciaal omdat het voor veel mensen de eerste toegankelijke manier was om thuis films te kijken."

In Los Angeles opende onlangs een nieuwe winkel voor videobanden zijn deuren, schrijft de LA Times. "VHS werd een dood medium genoemd, maar het tegenovergestelde is waar. Er zit veel leven in vergeleken met digitale bestanden of DVD's", zegt Jessica Gonzales, mede-oprichter van de winkel.

In Amerika zijn er ook VHS-liefhebbers, zogeheten tapeheads, die de banden niet alleen verzamelen maar ze ook echt gebruiken om films te kijken. Nu de videotheken overal zijn verdwenen, hebben ze zelf initiatieven opgezet om elkaar VHS-banden uit te lenen. "Er is zeker een opleving. De nostalgie rond videobanden wordt steeds meer mainsteam", zegt Jonathan Brock, oprichter van zo'n nieuwe VHS-uitleenbibliotheek. 

De meeste VHS-banden op rommelmarkten zijn bijna niets waard.

Oude games

De opkomst van videobanden als lucratief verzamelobject sluit aan bij de grote interesse van verzamelaars voor oude gadgets en games. Die leveren ook steeds meer op, doordat er volgens veilingsites een 'nieuwe generatie verzamelaars' is opgestaan.

Voor zeldzame games worden soms enorme bedragen neergeteld. Zo werd vorig jaar een ongeopende gamecartridge uit 1996 van Nintendo's klassieke spel Super Mario 64 verkocht voor 1,6 miljoen dollar. Daar komt de duurste VHS-videoband nog lang niet bij in de buurt.