Verkoop elektrische auto's bijna verdubbeld: 'Maar subsidie kan beter'
Elektrische auto's

Verkoop elektrische auto's bijna verdubbeld: 'Maar subsidie kan beter'

08-07-2022 09:15 Laatste update: 09:48

In het eerste halfjaar zijn er 83 procent meer elektrische auto's geregistreerd vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bijna een op de vijf nieuwe auto's in Nederland was volledig elektrisch, terwijl dat vorig jaar nog een op de tien was.

In totaal werden in de eerste zes maanden van dit jaar 29.531 elektrische auto's op kenteken gezet, melden de RAI Vereniging en BOVAG. 

De stijging komt de brancheorganisaties mede omdat er voor meer auto's subsidie beschikbaar was. Ook zijn er steeds meer betaalbare stekkerauto's verkrijgbaar. De Kia Niro en Skoda Enyaq waren de meest verkochte elektrische auto's in Nederland.

'Gemiste kans'

De subsidiepot voor dit jaar is echter al helemaal leeg. Er was 71 miljoen euro subsidie beschikbaar voor nieuwe elektrische auto's en 20 miljoen voor tweedehands stekkerauto's. Daardoor zullen consumenten vaker besluiten te wachten met de aanschaf tot januari 2023, zeggen de RAI Vereniging en BOVAG.

Ze vinden dat "een gemiste kans" en roepen de overheid op meer subsidie beschikbaar te stellen. "Door de zogenaamde jaarschotten voor de subsidie los te laten kan budget bestemd voor volgend jaar naar voren worden gehaald. Op die manier komt er dit jaar meer geld beschikbaar en kunnen nog meer automobilisten nu al profiteren."

Hybrides ook in trek

Behalve volledig elektrische auto's worden ook hybride auto's vaker verkocht, mogelijk als gevolg van de hoge brandstofprijzen. Het aantal verkochte hybride auto's met een stekker ging 17,6 procent omhoog. Het aantal hybride auto's zonder stekker lag 24 procent hoger. Dit komt deels omdat er meer van dit soort modellen beschikbaar zijn.

Op de Nederlandse automarkt was Kia afgelopen half jaar de marktleider, gevolgd door Peugeot, Toyota en Volkswagen. Het meest verkochte automodel was de Peugeot 208.

Bijtelling

Om de verkoop van elektrische auto's in de zakelijke markt te stimuleren, blijft de bijtelling voor het privé-gebruik van een zakelijke auto volgend jaar 16 procent. Het plafond waarop dit bedrag van toepassing is, wordt verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro, meldde staatssecretaris Van Rij (Financiën) donderdag.

Eerste indruk: de zonneauto van Lightyear