Apple AirPods Max
Koptelefoons

Apple AirPods Max

04-07-2022 15:42 Laatste update: 08-07-2022 16:39

De AirPods Max is de eerste koptelefoon van Apple, dat meteen op de eerste plaats mikt. En dat plekje verdient de koptelefoon ook, al ligt dat ook grotendeels aan de gebruiker zelf. Deze uitblinker is namelijk niet voor iedereen.

De AirPods Max verscheen eind 2020. Toch hebben wij anderhalf jaar gewacht om de koptelefoon aan onze lijst toe te voegen en dat komt door de prijs. Die is met 629 euro namelijk aanzienlijk, en qua prestaties past de koptelefoon meer in het segment van rond de 450 euro. Veel winkels bieden de koptelefoon inmiddels voor die prijs aan, en dus vinden wij het tijd om de Max aan te raden.

Gebrek aan kwaliteiten had de koptelefoon namelijk al niet. Het is met gemak de mooist afgewerkte koptelefoon in zijn klasse, wat je ook vindt van de rechthoekige oorschelpen. Die zijn van fraai aluminium en gaan over in solide buigende, glimmende chromen scharnieren. De hoofdband is vrij breed en klemt minder dan elke concurrent. De stoffen oorkussens voelen hoogwaardig en zijn bovendien magnetisch bevestigd, zodat je ze na een aantal jaar makkelijk vervangt.

De koptelefoon is met 386 gram ook relatief zwaar. Dat draagt bij aan het hoogwaardige gevoel, maar kan bij langer gebruik ook vermoeien. Qua bediening heeft de AirPods Max afgekeken bij de Apple Watch. Op de rechterschelp vindt je een draaiwieltje en een drukknop. Het wieltje regelt bijna alles: draaien voor volume, drukken voor play/pauze, vooruit en achteruit. De andere knop schakelt alleen tussen de active noise cancellation en de transparantiemodus.

Het is eigenlijk een wonder dat niemand deze bediening eerder heeft bedacht, want het werkt geweldig. Het is logisch, het werkt goed op de tast, per ongeluk drukken is er door de plaatsing niet bij en toch is het heel precies. De noise cancellation is ondertussen uitstekend, en kan zich simpelweg meten met de beste concurrenten. Zet 't aan en het meeste geruis, gesuis, gerommel en geroezemoes om je heen verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Nog een pluim krijgt Apple voor zijn transparantiemodus, waarbij het omgevingsgeluid niet wordt weggedrukt maar juist wordt doorgelaten. Dat heeft elke koptelefoon met active noise cancellation, maar alleen bij Apple klinkt het precies goed. De buitenwereld wordt op het juiste volume doorgelaten en gemixt met de muziek. Bij concurrenten ligt die balans steevast fout, waardoor de omgeving meestal kunstmatig hard binnenkomt.

Dan het geluid: dat is gebalanceerd en klinkt wijds. De verdeling tussen hoge noten, bass en de middentonen is precies goed. Het klinkt ook nooit alsof je luistert met een stereokoptelefoon, maar eerder alsof er iets verder weg speakers staan. Het geluid handmatig afstellen kan niet, maar automatisch gebeurt het wel. De chip in de AirPods Max luistert met interne microfoons constant hoe het geluid in jouw oor klinkt. Dat trucje kent Apple al langer dankzij zijn HomePod-speakers en AirPods-oordoppen, en het werkt geweldig. De AirPods Max zijn sterk in elk genre, klinken strak, helder, ruimtelijk en nooit zwak.

Dan nu het 'niet voor iedereen'-gedeelte. De AirPods Max zijn net als de meeste Apple-producten vooral leuk als je al één of meerdere Apple-producten of diensten gebruikt. Spotify klinkt namelijk top uit de AirPods Max, maar Apple Music klinkt nog net wat beter. Dan hoor je namelijk automatisch de Dolby Atmos-mix van veel nummers, wat nog een extra ruimtelijke laag toevoegt. Draai je hoofd en en het lijkt alsof je in de concertzaal staat. Nadeel: de huidige AirPods Max ondersteunen geen lossless-muziek, ook al biedt Apple dat wel aan.

Die ruimtelijke truc werkt ook bij de veelvoorkomende Dolby Atmos-audio die onder veel films en series zit. Kijk je via Apple TV, dan koppel je je AirPods Max daar doodeenvoudig aan door ze simpelweg op te zetten; de TV biedt dan automatisch een koppeling aan. Sowieso spring je zonder zelf iets te hoeven instellen makkelijk van iPhone naar iPad naar MacBook naar Apple TV en net zo eenvoudig weer terug. Maar zit daar een Android-apparaat tussen, of een Windows-computer? Dan wordt het ouderwets handwerk.

De Apple AirPods Max is er in zwart, wit, roze, groen en blauw. De introductieprijs van AirPods Max is 629 euro, inmiddels is 'ie er vanaf 409 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Geweldig, gebalanceerd geluid
  • Sterke active noise cancellation
  • Mooie, solide bouwkwaliteit
  • Slimme, simpele bediening
  • Pluspunten voor Apple-gebruiker
  • Duur
  • Zwaar
  • Geen lossless-optie
  • Minder aantrekkelijk voor niet-Apple-gebruikers

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.