Super Heavy Booster ontploft

Deel raket SpaceX ontploft bij test: grote vuurbal

spacex raket vuurbal explosie ontploffing
12 juli om 07:38
Laatste update: 12 juli om 07:38

Bij een test door het ruimtevaartbedrijf SpaceX in Texas is een booster, een deel van een raket, ontploft. Dat kan een nieuwe tegenslag vormen voor het plan van SpaceX om binnenkort de eerste ruimtevlucht met zijn Starship uit te voeren.

Op video's van de ontploffing is een grote vuurbal te zien. "Dit is niet goed. Het team bekijkt de schade", tweette Musk. Er zijn volgens Amerikaanse media geen gewonden gevallen.

De eerste trap van het voertuig, de Super Heavy Booster 7, is het onderdeel met 33 raketmotoren dat binnenkort de tweede trap van Starship, de grootste raket ooit gebouwd, in een baan om de aarde moet brengen. De tweede trap van Starship stond nog niet op de booster toen die ontplofte.

Ruimtevlucht Starship

Musk had de hoop dat Starship in juli voor het eerst een ruimtevlucht zou uitvoeren als test, maar dat is door de ontploffing van de booster onzeker geworden. 

Starship moet ervoor zorgen dat de ruimtevaart betaalbaarder wordt. De raket zal helemaal herbruikbaar zijn.

Eerder verloor SpaceX vier prototypes van Starship doordat het mis ging bij landingspogingen. In mei 2021 maakte het Starship-prototype wel een veilige landing.

Mars koloniseren

SpaceX vervoert momenteel vracht en astronauten van en naar het ruimtestation ISS. Het doel vaan Musk is echter om mensen naar Mars te brengen. Volgens Musk is het van cruciaal belang dat de mens een 'multiplanetaire soort' wordt.  

Starship moet het voertuig worden dat de eerste bemande missie naar de rode planeet mogelijk maakt. Ook moet de raket commerciële vluchten naar de maan gaan verzorgen.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: