© SpaceX

SpaceX wil in mei eerste ruimtevlucht met Starship uitvoeren

Een concept van Starship op Mars

Testvlucht van Starship

SpaceX wil in mei eerste ruimtevlucht met Starship uitvoeren

22-03-2022 10:48 Laatste update: 10:48

De eerste testvlucht in de ruimte van Starship, het ruimteschip van SpaceX, vindt mogelijk in mei plaats. Dat heeft SpaceX-ceo Elon Musk laten weten.

Voordat Starship de ruimte in kan gaan, moeten de benodigde Raptor 2-motoren nog geproduceerd worden. Musk zegt dat die binnen zo’n maand klaar zouden zijn. Daarna moeten de motoren nog geïnstalleerd worden, wat in mei moet worden afgerond. 

Hij verwacht dat het bedrijf dan eindelijk de eerste test in de ruimte met Starship kan uitvoeren. Vorig jaar lukte het al om een prototype van Starship te laten landen na een testvlucht die de atmosfeer niet verliet. Tijdens een presentatie in februari zei Musk nog dat hij verwachtte dat de eerste ruimtevlucht in maart zou plaatsvinden. 

De langverwachte eerste orbitale vlucht van Starship werd al meermaals uitgesteld. Dat kwam doordat de Amerikaanse luchtvaartwaakhond, de Federal Aviation Administration (FAA), eerst een grondig milieurapport wilde uitvoeren over Starbase. Dat is de lanceerbasis van SpaceX in Boca Chica, Texas. 

Dat rapport moest oorspronkelijk in december vorig jaar al zijn afgerond. De FAA stelde dat echter al tweemaal uit, eerst tot eind februari en daarna tot eind maart. Het agentschap deed dat om te kunnen overleggen met andere overheidsinstanties en om reacties van burgers te onderzoeken.

Goedkope ruimtevaart

Starship moet ervoor zorgen dat de ruimtevaart uiteindelijk betaalbaarder wordt. De raket zal volledig herbruikbaar zijn, wat er volgens Musk voor zal zorgen dat vluchten in de toekomst moeten kunnen worden uitgevoerd voor zo’n tien miljoen dollar per lancering. 

Momenteel kost het met de Falcon Heavy van SpaceX zo’n 1500 dollar om een kilogram materiaal de ruimte in te sturen. Dat is al een stuk goedkoper dan vluchten met de Space Shuttle. Toen kostten vluchten gemiddeld maar liefst 65.400 dollar per kilogram. Die prijs moet volgens Musk dalen tot slechts 100 dollar per kilo met Starship.

Kolonie op Mars

Als alles goed gaat, moet Starship in 2025 weer mensen op de maan laten landen. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft daar al een contract met SpaceX voor getekend. Voordat die landing plaatsvindt, zal de raket in 2023 al gebruikt worden om de Japanse zakenman Yusaku Maezawa rond de maan te laten vliegen. 

Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat de raket wordt gebruikt om Mars te koloniseren. Volgens Musk is het van cruciaal belang dat de mens een 'multiplanetaire soort' wordt. In een interview in 2015 zei de miljardair dat hij uiteindelijk zelfs een miljoen mensen op de rode planeet wil krijgen. 

Bekijk ook: