Abonnement op autofuncties

Stoelverwarming in je auto? Bij BMW kost dat 19 euro per maand

bmw abonnement stoel verwarming stoelverwarming airco
12 juli 2022 om 12:49
Laatste update: 12 juli 2022 om 19:06

BMW-rijders die stoelverwarming willen, kunnen daar voortaan een abonnement voor afnemen. Het Duitse automerk wil het gebruik van steeds meer functies die al in auto's zijn ingebouwd koppelen aan abonnementen.

BMW biedt de nieuwe abonnementen op onder andere stoelverwarming aan via de ConnectedDrive Store. De stoelverwarming kost in Nederland maandelijks 19 euro, of 189 euro per jaar, 289 euro voor drie jaar of 419 euro voor onbeperkt gebruik. Gebruikers kunnen de functie ook een maand gratis testen.

BMW biedt het nieuwe abonnement in meerdere landen aan, waaronder in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. "Of de functie voor u beschikbaar is, hangt af van de in uw BMW ingebouwde hardware. Afhankelijk van de auto is deze al af fabriek gratis geïnstalleerd." Dit maakt volgens BMW de configuratie van de auto 'nog flexibeler'.

Opties

Meestal vragen autofabrikanten consumenten geld voor extra hardwarematige onderdelen in hun nieuwe auto's. Maar bij BMW is de software de enige beperking op het gebruik van bepaalde functies. De auto's met het ConnectedDrive-systeem hebben de benodigde onderdelen voor stoelverwarming al aan boord, maar het Duitse bedrijf blokkeert het gebruik ervan als er niet voor wordt betaald.

Camerafunctie en motorgeluiden

Behalve de stoelverwarming biedt BMW nog meer functies als abonnement aan, zoals de stuurverwarming (11 euro per maand), de grootlichtassistent (9 euro per maand) en de opnamefunctie van de ingebouwde camera's (15 euro per maand). Bij die functies zijn er ook opties om voor 1 of 3 jaar te betalen of voor onbeperkt gebruik.

Sommige functies zijn al langer na een eenmalige betaling toe te voegen aan BMW's, zoals active cruise control en ondersteuning voor Apple CarPlay. BMW wilde drie jaar geleden een abonnementsmodel voor CarPlay invoeren, maar na veel klachten zag het bedrijf daar uiteindelijk weer van af. 

Een ander opvallend item in BMW's Connected Drive Store is de functie IconicSounds Sport. Daarmee hoor je motorgeluiden via de speakers. De functie kost eenmalig 150 euro.

Tesla en Mercedes

Tesla verkoopt onder andere zijn semi-zelfrijdende functie Autopilot ook als abonnement. Bij de elektrische Mercedes EQS is de achterwielbesturing ook als abonnement te bestellen.

Getest: BMW iX