Bright Review

Review: stoffen soundbar met ruimtelijk geluid bij elk gebruik

harman kardon citation multibeam 1100 soundbar speaker review
17 juli 2022 om 18:41
Laatste update: 19 juli 2022 om 15:23

De Harman Kardon Citation Multibeam 1100 is een soundbar die een kamervullend geluid belooft voor zowel de filmkijker als de muziekliefhebber, in één apparaat zonder losse subwoofer. Dat maakt hij waar, maar toch is deze soundbar niet voor iedereen.

Het aanbod van hoogwaardige soundbars is de afgelopen jaren flink gegroeid. Logisch, want tv's krijgen dan wel steeds mooier beeld maar blijven even plat. En hoe goed tv-makers ook hun best doen, er zit een limiet aan hoeveel geluid je uit zo'n dun scherm krijgt. Dat is zonde, want als kijker zie je op een nieuwe tv vaak wel het fraaie beeld in HDR10 of Dolby Vision, maar je mist het ruimtelijke geluid van DTS:X en met name Dolby Atmos.

Een hoogwaardige soundbar lost dat op, want veel van de duurdere modellen ondersteunen Dolby Atmos. Daarbij is het geluid ruimtelijker, je hoort meerdere kanalen tegelijkertijd inclusief kanalen speciaal voor geluid van boven, de zijkant en van achter. Veel streamingdiensten bieden films en series met Atmos-geluid aan en ook muziekdiensten doen mee. Atmos-opstellingen kunnen letterlijk kamervullend zijn, met speakers aan het plafond en rondom de bank. Maar een beetje Atmos-soundbar maakt al een enorm verschil in ruimtelijkheid ten opzichte van het platte geluid van een platte tv.

De soundbar is 1,15 meter breed, iets smaller dan een 55-inch tv.

Geluid stuitert via muren en plafond

De Harman Kardon Citation Multibeam 1100 is zo'n soundbar met Atmos-ondersteuning. Nadrukkelijk: het 'multibeam' uit de titel verwijst naar de technologie waarmee de soundbar de verschillende geluidssporen de kamer in straalt. Na eenmalige kalibratie weet de soundbar waar hij staat ten opzichte van muren en plafond, en daar wordt het geluid heen gestraald en vanaf gestuiterd. Verder instellen hoeft meestal: tv's worden de afgelopen jaren geleverd met eARC-aansluiting. De tv en speaker herkennen elkaar, en zorgen automatisch voor de juiste verbinding en doorgifte.

Het resultaat is inderdaad een veel ruimtelijker geluid dan je van een tv gewend bent, en zelfs van een stereo-soundbar. Je hoort vliegtuigen overvliegen en auto's lijken vanaf de zijkant van de woonkamer de tv binnen te rijden. De Citation 1100 is voorzien van elf speakerdrivers, waarvan er twee naar het plafond zijn gericht voor dat geluid van boven. Dat is goed voor een totaalvermogen van 630W.

Volgens Harman Kardon biedt de soundbar zonder een aanvullende subwoofer toch genoeg kracht en volume om het bioscoopgevoel te creëren. Die belofte komt deels uit: het geluid is inderdaad vol, de bass trilt op hoger volume door tot in je stoel en dialogen klinken opvallend helder dankzij de PureVoice-technologie. Die herkent stemmen in films en series en maakt die automatisch wat luider, een welkome functie die ook echt verschil maakt.

Door opvallend gevormde openingen klinkt het geluid ruimtelijker.

Ook voor de muziekliefhebber

Het geluid van deze soundbar klinkt ruimtelijk, gebalanceerd en op hoog volume nog steeds onvertekend. Toch ontbreekt juist bij films en series die echt zware bass. Die kan je zelf toevoegen door een draadloze subwoofer van Harman Kardon te koppelen, maar die kost al snel 400 euro extra. Deze Citation biedt dan wel bioscoopgeluid, maar toch eerder dat van een filmhuis dan van de grote zaal tijdens een actiefilm.

Gelukkig kan de Citation Multibeam 1100 meer dan het geluid van films en series doorgeven. Als muziekspeaker is-ie misschien nog wel capabeler, juist omdat muziek minder zwaar leunt op de bass dan menig film en serie. De soundbar laat bij het spelen van muziek de kleinste details horen, is luid wanneer het moet en ingetogen wanneer het nodig is. Op dat vlak heeft deze Citation Multibeam 1100 duidelijk een streepje voor op concurrenten, die toch vaak nogal zijn toegespitst op films en series, en muziek daarom wat te bombastisch de kamer in pompen.

Die nadruk op muziek blijkt ook uit het handige touchscreen bovenop de speaker. Je hoeft de tv niet aan te zetten om toch makkelijk de muziek te kunnen regelen. De speaker heeft Spotify Connect, Google Cast en Apple AirPlay. Koppel 'm eenvoudig met je wifi-netwerk en de speaker duikt vanzelf op in welke muziekdienst je ook gebruikt. Aansturen via Google Assistant of Siri kan ook, maar niet via de soundbar zelf. Wel kun je dus via spraak aangeven dat je muziek via de soundbar wil afspelen; de soundbar kan daarbij ook tegelijk met andere geschikte speakers muziek laten horen.

Drie tweeters en acht drivers waarvan twee omhoog gericht.

Fraai maar duur

Het ontwerp van deze soundbar past in de Citition-lijn, die zich onderscheid door een stoffen bekleding. Daardoor oogt deze soundbar net wat bijzonderder dan de doorsnee geperforeerde strook lichtmetaal van de concurrentie. De Harman Kardon Citation Multibeam 1100 is een uitstekende soundbar voor wie een veelzijdig apparaat zoekt, voor films en series maar zeker ook voor muziek.

Wie echt door elkaar geschud wil worden tijdens een film, kan beter gaan voor een soundbar met bijgeleverde subwoofer, of de 400 euro voor een los exemplaar neertellen. Maar bovenop de 999 euro voor deze Citation Multibeam 1100 is dat geen mals bedrag. Voor rond de 1000 euro zijn er namelijk meerdere soundbars met losse subwoofer te krijgen. Deze soundbar is zelfs nog verder uit te breiden met bijvoorbeeld achterspeakers: leuk, maar ook weer duurder.

Daar ligt dan ook het twistpunt voor wie deze soundbar overweegt: wil je een multifunctionele, uitbreidbare soundbar met ruimtelijk geluid bij elk gebruik? Dan is dit een uitstekende optie. Wil je trillend op de bank een actiefilm kijken? Denk er dan nog eens over na.

Floris Poort, redacteur Bright

Review: Sonos Ray